Data publicării:
Polonia, la un pas de a construi un nou terminal plutitor de gaze lichefiate ca urmare a interesului exprimat de Cehia şi Slovacia
Polonia ar putea construi un al doilea terminal plutitor de stocare şi regazificare (FSRU), în apropierea unei instalaţii similare care este planificată în prezent, ca urmare a interesului exprimat de Cehia şi Slovacia pentru a cumpăra mai multe gaze lichefiate, a declarat luni ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, transmite Reuters.
Cehia şi Slovacia încearcă să găsească alternative la livrările ruseşti de gaze naturale iar săptămâna trecută firma de stat SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra gaze naturale din Norvegia precum şi gaze naturale lichefiate.
Polonia intenţionează ca în anul 2026 să inaugureze un prim terminal plutitor de stocare şi regazificare pe coasta Mării Baltice, în apropiere de oraşul Gdansk. Acest terminal va avea o capacitate de regazificare de şase miliarde metri cubi pe an. Polonia are deja un terminal terestru de gaze lichefiate, cu o capacitate de 6,2 miliarde metri cubi.
'Sunt avute în vedere mai multe opţiuni. Am putea deschide un nou terminal plutitor de gaze lichefiate şi să închiriem un alt vas dar asta ar fi responsabilitatea partenerilor noştri', a declarat Anna Moskwa pentru portalul de ştiri Biznesalert.
Polonia ar dori să includă primul terminal plutitor de stocare şi regazificare (FSRU) în strategia Repower EU, planul UE de a pune capăt importurilor de energie din Rusia
Anna Moskwa a precizat că Polonia ar dori să includă primul terminal plutitor de stocare şi regazificare (FSRU) în strategia Repower EU, planul Uniunii Europene de a pune capăt importurilor de energie din Rusia. Potrivit oficialului polonez, acest terminal ar putea avea o capacitate de regazificare cuprinsă între 6 şi 12 miliarde metri cubi pe an, în funcţie de cererile venite de la statele vecine.
Ministrul Mediului a mai spus că Polonia nu are nevoie să introducă o taxă pe profiturile excesive ale companiilor din energie, pentru a redirecţiona către consumatori o parte din profiturile suplimentare realizate de aceste companii ca urmare a exploziei preţurilor la energie, pentru că industria energetică poloneză este dominată de entităţi de stat care sunt obligate să asigure securitatea energetică.
În urmă cu o săptămână, autorităţile de la Varşovia au anunţat că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, după ce Polonia a respins solicitarea de a plăti în ruble pentru combustibilul livrat de Rusia, iar Moscova a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze la finele lunii aprilie, scrie Agerpres.
Citește și - Noi arme pentru Ucraina. Polonia ar fi oferit 18 mortiere autopropulsate AHS Krab
Polonia ar fi oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab. Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis duminică postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală, în contextul în care Kievul încearcă să respingă un asalt intens al forţelor ruseşti în regiunea estică Donbas, relatează Agerpres, citând AFP.
Confruntată cu bombardamente intense în provinciile sale din est, Ucraina a făcut apel la Occident să îi ofere mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a putea schimba cursul războiului. Mortierele AHS Krab au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.
Agenţia de Informaţii Radio (IAR), care oferă ştiri postului public polonez de radio, a relatat că Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artilerişti ucraineni pentru a opera mortierele.
Reuters precizează că guvernul polonez şi Ministerul Apărării ucrainean nu au răspuns încă unei solicitări de a comenta informaţia. Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi mortiere autopropulsate de la Statele Unite, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi.
Rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere cu autopropulsie din SUA
Totodată, Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a transmis sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.
"Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite.", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.
El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odesa.
După lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile de cereale, şi a folosit flota Mării Negre pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei. Reznikov a mai scris că primirea rachetelor Harpoon este rezultatul cooperării între câteva state, precizând că livrarea din Danemarca a avut loc "cu participarea prietenilor noştri britanici". Vezi mai multe detalii aici AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News