Polonia își crește rezerva de aur. Banca Națională a țării a cumpărat aproape 35 de tone de metal prețios în doar 2 luni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Banca Națională a Poloniei continuă să-și mărească rezerva de aur, aceasta crescând cu 20 de tone numai în luna mai.

Banca Națională a Poloniei (NBP) și-a majorat rezervele de aur cu aproape 20 de tone în mai, potrivit calculelor bankier.pl, fiind a doua lună de creștere consecutivă a rezervei naționale, scrie RMX.

La sfârșitul lunii aprilie, NBP a raportat că deținea 7,83 milioane de uncii troy de aur și, conform datelor London Bullion Market Association (LBMA), la sfârșitul lunii mai, deținerile sale erau de peste 8,47 milioane de uncii troy fine.

Dacă aceste calcule sunt exacte, aceasta înseamnă că aproximativ 640.000 de uncii troy fine de aur au fost adăugate în rezerva Băncii Naţionale a Poloniei în luna mai, echivalentul a aproximativ 19,9 tone. Ca urmare, rezervele de aur poloneze au crescut la aproximativ 263 de tone.

Cifrele indică o a doua lună consecutivă de creștere a deținerilor de aur de către BNP. Este de remarcat faptul că, în aprilie, banca centrală poloneză a achiziționat 14,8 tone de aur, reprezentând prima creștere semnificativă a rezervelor de aur din ultimii 4 ani.

La începutul lunii iulie 2019, NBP a anunțat achiziționarea a 100 de tone de aur și transferul a jumătate din rezervele de aur ale Poloniei în seifurile interne. Anterior, BNP a făcut achizițiile inițiale de aur în septembrie 2018.

Anul trecut, guvernatorul BNP Adam Glapiński a declarat în mod repetat intenția băncii centrale de a cumpăra încă 100 de tone de aur. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste declarații nu s-a materializat și până la sfârșitul lunii decembrie 2022, deținerile BNP au rămas practic neschimbate. 

În 2008, băncile centrale occidentale au oprit brusc vânzarea rezervelor de aur, pe care o urmăriseră în ultimele două decenii. Între timp, țări precum China, Rusia, India, Turcia și Kazahstan și-au crescut semnificativ achizițiile de aur. În 2018, Polonia și Ungaria s-au alăturat acestui grup, făcând primele achiziții de aur din Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani.

În 2022, băncile centrale au făcut cele mai mari achiziții de aur din ultimii cel puțin 55 de ani, majorându-și rezervele cu 1.135 de tone. Ceea ce este și mai intrigant este că majoritatea acestor achiziții nu au fost raportate oficial de autoritățile monetare în statisticile Fondului Monetar Internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel