Polonia: Curtea Supremă respinge o cerere de renumărare a voturilor formulată de naţionaliştii la putere
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Curtea Supremă a Poloniei a respins marţi una dintre cele şase cereri de renumărare a voturilor formulate de naţionaliştii la putere (PiS) în urma alegerilor parlamentare din 13 octombrie în care ei au pierdut la limită majoritatea în Senat, camera superioară, informează Reuters, scrie Agerpres.

Surclasarea partidului Lege şi Justiţie în Senat, cuplată cu o majoritate mai mică decât spera în camera inferioară, a dat o lovitură planurilor sale în legătură cu un mandat mai puternic pentru a continua disputatele revizuiri ale sistemului judiciar, mass-media şi instituţiilor culturale.

Judecătorii Curţii Supreme au respins cererea guvernului pentru o renumărare într-o circumscripţie a Senatului, declarând că diferenţa dintre rezultatele respective ale candidaţilor a fost prea mică, urmând să se pronunţe asupra altor cinci solicitări.

PiS declarase că a cerut renumărarea întrucât în unele circumscripţii unde candidaţii săi au fost surclasaţi la limită au existat o mulţime de buletine de vot care nu au fost numărate sau lăsate goale.

"Scopul unui protest electoral", a declarat Curtea într-un comunicat, "este de a sublinia încălcări specifice ale legii care afectează rezultatul alegerilor (...), nu recalcularea voturilor pentru că există uşoare diferenţe între candidaţi individuali".

Partidele de opoziţie deţin 48 din 100 de locuri în camera superioară, dar exercită o majoritate datorită a trei senatori independenţi care le susţin în linii mari. Senatul are puterea de a amâna legislaţia şi numi câteva figuri proeminente în stat.

Naţionaliştii eurosceptici aflaţi la guvernare în Polonia s-au aflat într-o lungă dispută cu Uniunea Europeană asupra reformelor lor ale sistemului judiciar şi mass-media publice, despre care criticii afirmă că au erodat independenţa ambelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel