Data publicării:

Polonia: Curtea Supremă, reorganizată. Varsovia, obligată să răspundă UE

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Judecatori
Judecatori

Polonia va prezenta în scris, în termen de 30 de zile, o poziţie detaliată cu privire la procedura de infringement lansată luni de Comisia Europeană împotriva Varşoviei, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, a anunţat luni Konrad Szymanski, adjunct al ministrului de externe polonez, citat de agenţia de presă PAP. 

Oficialul polonez a subliniat că scrisoarea de notificare oficială trimisă Poloniei de Comisia Europeană 'nu vizează o a doua încălcare a legislaţiei UE, ci se referă în mod direct la Tratat şi la Carta drepturilor fundamentale a UE'. 

Szymanski a adăugat că acuzaţiile contra legii privind Curtea Supremă se bazează pe reguli 'care se referă la protecţia judiciară efectivă şi la dreptul la proces'. Potrivit oficialului polonez, din aceste motive Curtea de Justiţie a UE va avea o misiune foarte dificilă, iar acest verdict va fi foarte important pentru sistemul UE întrucât el va defini limitele posibilei interferenţe a legislaţiei UE în autonomia statelor membre cu privire la organizarea sistemului de justiţie. 

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. 

Un sfert dintre judecătorii Curții Supreme, scoși la pensie 

La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme poloneze riscă să fie nevoiţi să se pensioneze ca urmare a faptului că noua lege poloneză privind Curtea Supremă prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani. Această măsură se aplică şi primului preşedinte al Curţii Supreme, al cărui mandat de 6 ani s-ar încheia înainte de termen. Conform legii, actualii judecători au posibilitatea de a-şi declara dorinţa de a li se prelungi mandatele de către preşedintele Poloniei, ceea ce poate fi făcut pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu există criterii stabilite pentru decizia preşedintelui polonez şi nici posibilitatea unei revizuiri judecătoreşti a acestei decizii. 

Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor, menţionează executivul comunitar. 

Lansarea articolului 7 

Judecătorii Curţii Supreme (SN) din Polonia au decis joi că ei şi preşedinta instituţiei, Malgorzata Gersdorf, "vor rămâne în funcţie", sfidând reforma controversată a puterii conservatoare care prevede încetarea pe 3 iulie, în opinia lor "neconstituţională", a mandatului lor. 

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel