Polonia cedează și face reforme în justiție pentru a debloca banii din PNRR, reținuți până acum de Comisia Europeană
Partidul de guvernământ din Polonia intenționează să facă reforme judiciare pentru a primi banii alocați prin Planul de Redresare și Reziliență de la Comisia Europeană.
Comisia Europeană a blocat banii pe care Polonia ar fi trebuit să-i primească prin Planul de Redresare și Reziliență al UE, punând într-o situație neplăcută partidul de guvernământ Lege și Justiție (citește AICI).
Potrivit ziarului polonez Rzeczpospolita, Partidul Lege și Justiție (PiS) are un plan de rezolvare a conflictului. În săptămânile următoare, urmează să fie votat un nou proiect privind Curtea Supremă.
„Momentul este semnificativ. În ceea ce privește geopolitica, acesta este un moment de tensiuni uriașe. Este momentul potrivit atât pentru noi, cât și pentru Comisia Europeană să facem un pas înainte”, a subliniat un politician din Guvern.
Președintele Duda a propus un nou proiect
În urmă cu câteva zile, președintele Andrzej Duda a propus un proiect de desființare a Camerei de disciplină, aceasta fiind înlocuită cu o Cameră de Responsabilitate Profesională. După aceea, PiS a prezentat și un proiect care va schimba modul în care va funcționa camera.
Sursa celor de la Rzeczpospolita a explicat că guvernul a ales să își prezinte propunerea pentru a asigura publicul că are intenția de a reforma acest domeniu. Cel mai probabil, ambele idei vor fi îmbinate într-una singură.
Cu toate acestea, Solidarity Poland, care este partenerul de coaliție al PiS în Dreapta Unită și al cărui lider Zbigniew Ziobro este ministrul justiției, a fost reticent cu privire la anunț. Partidul se opune concesiilor către Bruxelles, iar politicienii săi au precizat că vor analiza cu precizie proiectul de reformă a Camerei de disciplină.
Parlamentul polonez se va ocupa, cel mai probabil, de proiect în cadrul viitoarei sale sesiuni, între 23 și 24 februarie.
Toate statele membre ale UE au fost obligate să își pregătească Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pentru a primi fonduri din partea Uniunii Europene. Polonia și-a prezentat planul Comisiei Europene, dar până acum nu a fost aprobat. Polonia are la dispoziție aproximativ 76 de miliarde de euro din politica de coerență 2021-2027.
Polonia a solicitat 23,9 miliarde EUR sub formă de granturi și 11,5 miliarde EUR în împrumuturi pentru a-și susține economia, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News