Data actualizării:
Data publicării:

Polonia, avocatul Ucrainei. Varșovia cere Uniunii Europene și NATO să ofere sprijin deplin Kievului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Polonia, avocatul Ucrainei. Varșovia cere Uniunii Europene și NATO să ofere sprijin deplin Kievului / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Polonia, avocatul Ucrainei. Varșovia cere Uniunii Europene și NATO să ofere sprijin deplin Kievului / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Polonia adoptă o rezoluție prin care cere Uniunii Europene și NATO să ofere sprijin deplin Ucrainei.

Seimul polonez a susținut o rezoluție prin care se cere statelor membre NATO și UE să sprijine Ucraina din cauza amenințării unei invazii ruse la scară largă.

Proiectul a fost votat ieri, 27 ianuarie și a fost susținut de 456 de deputați, potrivit publicației Onet.

 „Facem apel la guvernele țărilor din NATO și UE să sprijine Ucraina în fața războiului. Ne dorim un răspuns ferm din partea statelor membre ale Uniunii Europene și NATO la agresiunea Federației Ruse”, se menționează în document.

Rezoluția vorbește despre îngrijorarea Poloniei cu privire la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei.

 „Activitățile Rusiei prezintă un risc serios de soluționare a conflictului armat și de destabilizare a Europei, provocând daune intereselor Republicii Polone”, citim în rezoluție, scrie Agenția Bucpress.

Mircea Geoană a prezentat propunerile NATO pentru Federația Rusă

 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost invitat la Realitatea Plus, unde a expus măsurile pe care Alianța Nord Atlantică le-a propus Federației Ruse

„Nu am să intru detaliat în conținutul propunerilor noastre, dar pot să vă spun că ele sunt grupate în trei categorii, zone tematice.

O primă zonă este cea legată de relația actuală dintre NATO și Rusia. Federația Rusă a decis să-și închidă Ambasada de lângă NATO, la Bruxelles, și a decis să suspende prezența militară și civilă a NATO la Moscova. Un prim gest de reluare a unui dialog normalizat este c Federația Rusă să redeschidă canalele de comunicare cu noi.

De asemenea, le-am propus ca pe lângă contactele la nivel de lideri militari, dintre NATO și Federația Rusă, să avem o linie specială de comunicație pe parte civilă, politică, între cele două părți. Este o primă componentă a dialogului pe care îl propunem cu Federația Rusă.

Un al doilea calup tematic este cel legat de măsuri de transparență și de creștere a încrederii. Informații cu privire la exercițiile militare, cu privire la postura militară a celor două părți, chestiuni legate de creșterea încrederii. Aceste măsuri privesc, de exemplu, interacțiunea dintre avioane NATO și avioane ale Federației Ruse, atunci când sunt probleme în proximitate. Sunt elemente de încredere pe care credem c ă putem și trebuie să le facem împreună cu Federația Rusă.

Al treilea calup tematic pe care l-am avansat în scris e cel de dezarmare, controlul armamentelor și neproliferare. Sunt elemente extrem de importante, unde NATO poate și trebuie să aibă un dialog mai constructiv cu Federația Rusă. E și un plan bilateral SUA- Federația Rusă, sunt și anumite componente OSCE.“, a precizat Mircea Geoană (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel