Polonia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina fără un acord german în acest sens
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Premierul polonez a sugerat că ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar şi fără aprobarea de re-export a Germaniei, sporind astfel presiunea asupra administraţiei de la Berlin înaintea unei reuniuni cruciale a aliaţilor referitoare la mai mult ajutor militar pentru Ucraina.

Polonia şi alte state aliate din NATO au cerut permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri de fabricaţie germană în Ucraina, pe fondul cererilor tot mai puternice de la Kiev pentru armament greu. Vineri, Germania şi Statele Unite vor reuni zeci de aliaţi la Baza Aeriană Ramstein, o întâlnire considerată o şansă de a oferi armele necesare pentru a schimba cursul războiului din Ucraina în 2023.

"Consimţământul are o importanţă secundară aici; fie îl vom obţine rapid, fie vom face singuri ceea ce este necesar", a declarat miercuri seara premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru postul privat Polsat News. Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta dacă domnul Morawiecki a vrut să spună că Polonia sau un întreg grup de ţări ar putea trimite tancuri în Ucraina fără acordul Germaniei. Polonia semnalase în mod repetat că va trimite tancurile doar ca parte a unei coaliţii mai mari.

"Cel mai important lucru este ca Germania, dar nu numai Germania, să ofere tancuri moderne, arme grele moderne, pentru că de asta poate depinde capacitatea Ucrainei de a-şi apăra libertatea", a spus premierul Morawiecki. Germania s-a împotrivit să trimită arme grele ofensive care ar putea fi considerate elemente de escaladare a conflictului din Ucraina şi până acum a refuzat cererile de re-export de la aliaţii săi pentru furnizarea de tancuri Leopard 2, acum elemente principale ale armatelor aliate din întreaga Europă.

O sursă guvernamentală germană a declarat că administraţia de la Berlin va renunţa la obiecţiile numai dacă SUA îşi va trimite propriile tancuri de luptă Abrams în Ucraina. Cu toate acestea, oficialii de la Washington şi mulţi aliaţi occidentali spun că tancurile Leopard - din care Germania a fabricat mii în timpul Războiului Rece şi le-a exportat aliaţilor săi - reprezintă singura opţiune potrivită disponibilă în număr suficient de mare.

Polonia şi Finlanda au anunţat deja că vor furniza tancuri Leopard dacă Germania îşi ridică veto-ul ca parte a unei coaliţii mai largi, iar alte ţări au indicat că sunt pregătite să facă şi ele la fel. Marea Britanie a sporit presiunea asupra Germaniei, oferind Ucrainei o escadrilă din flota sa de tancuri Challenger, deşi mult mai puţine dintre acestea sunt disponibile faţă de tancurile grele Leopard, scrie Reuters citat de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel