Polonia: Amendă de 350 000 de euro pentru o televiziune, ANULATĂ. Au transmis protestele de la Varsovia
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Autoritatea poloneză de supraveghere a audiovizualului (KRRiT) a anunţat vineri că a anulat o amendă extrem de criticată de 350.000 de euro împotriva canalului de televiziune TVN24 pentru acoperirea manifestaţiilor organizate de opoziţiei în decembrie 2016, considerată părtinitoare de KRRiT, relatează AFP.

Decizia a fost adoptată miercuri seara, după o lună de negocieri cu TVN24 şi organizaţii mass-media, a declarat preşedintele KRRiT, Witold Kolodziejski, pentru cotidianul Rzeczpospolita.

El a anunţat de asemenea elaborarea, în cooperare cu reprezentanţi ai mass-media, a unui cod de conduită mediatic, în condiţiile în care scena politică poloneză este profund divizată.

Amenda care viza TVN24, aparţinând grupului american Scripps Networks Interactive, a provocat o reacţie fermă din partea Departamentului de Stat al SUA, care şi-a exprimat 'îngrijorarea', estimând că sancţiunea 'pare să submineze libertatea presei în Polonia'.

KRRiT a reproşat TVN24 că 'nu a informat telespectatorii că manifestaţiile din perioada 16-18 decembrie din faţa parlamentului au fost interzise şi a făcut apel la participare deşi mitingul fusese declarat ilegal', a precizat atunci pentru AFP purtătoarea de cuvânt al KRRiT, Teresa Brykczynska.

'Pluralismul informaţiei nu a fost respectat (...) s-a creat un climat de tensiune şi de ameninţare', a spus ea.

Potrivit TVN24, 'acuzaţiile formulate de KRRiT s-au bazat pe un raport lipsit în mare parte de obiectivitate şi de rigoare, redactat (...) de o persoană apropiată' grupului catolic naţionalist al părintelui Tadeusz Rydzyk, fondatorul Radio Maryja.

După sosirea la putere a Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator) în octombrie 2015, confruntarea a devenit permanentă şi uneori violentă între mass-media apropiată de opoziţie şi cea publică, în special canalul de ştiri TVP Info, adesea acuzat de oponenţii săi de propagandă guvernamentală, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel