Politologul Ekaterina Schulman: Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 25 noi 2022, 13:34
WhatsApp
Politologul Ekaterina Schulman: Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat / Foto: Pixabay, de DimitroSevastopol
Politologul Ekaterina Schulman: Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat / Foto: Pixabay, de DimitroSevastopol
The Economist scrie că Putin riscă să scape de sub control Rusia în timp ce țara se transformă într-un "stat eșuat".

După luni de zile în care Ucraina a rezistat invaziei rusești, statalitatea și identitatea țării sunt mai puternice decât au fost vreodată, iar toate lucrurile pe care Putin a vrut să le impună Ucrainei se întorc acum împotriva Rusiei, scrie The Economist, potrivit Ziarul de Iași.

Războiul lui Putin transformă Rusia într-un stat eșuat cu granițe necontrolate, armate private, o populație care fuge din țară, decădere morală și care s-ar putea confrunta cu o răscoală populară. Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a dorit să cucerească teritorii, să distrugă suveranitatea țării atacate, să îi șteargă identitatea națională și să transforme ceea ce mai rămânea din ea într-un stat eșuat. Odată ce sprijinul internațional pentru Ucraina și încrederea în abilitatea țării de face față terorii lui Putin crește, se pune acum problema dacă Rusia, care ar putea deveni neguvernabilă și cuprinsă de haos, va supraviețui războiului. Anexarea absurdă și ilegală a celor patru regiuni ucrainene – Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie – înainte ca Rusia să le controleze pe deplin a transformat-o într-un stat cu teritorii ilegitime și frontiere fluide.

Politologul Ekaterina Schulman: Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat

"Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat", a spus politologul Ekaterina Schulman, care a specificat că administrația ei nu mai este în stare să își îndeplinească funcțiile de bază. Armata nu mai deține monopolul asupra folosirii forței fizice în Rusia. Mercenarii Wagner și luptătorii lui Kadîrov îi fac concurență Anexările nu vor descuraja forțele ucrainene, dar oferă un model pentru propriile regiuni agitate ale Rusiei, inclusiv republicile din Caucazul de Nord, care vor încerca să profite de slăbirea guvernului central. Un alt aspect al unui stat eșuat este pierderea monopolului asupra folosirii forței fizice. Armatele private și mercenarii prosperă în Rusia, cu toate că oficial sunt interzise.

Grupul Wagner și trupele lui Ramzan Kadîrov

Evgheni Prigojin, fostul infractor supranumit "bucătarul lui Putin" și actualul lider al Grupului Wagner, a recrutat deținuți din închisorile din Rusia, oferindu-le amnistie dacă se alătură armatei de mercenari în luptele din Ucraina.

Potrivit lui Prigojin, Wagner nu intenționează să fie "legalizat" sau integrat în forțele armate regulate ale Rusiei. Același lucru se poate spune și despre trupele lui Ramzan Kadîrov, fostul comandant și actualul președinte al Republicii Cecene. Până și agențiile de securitate guvernamentale lucrează pentru propriile lor interese corporatiste. În loc să îi protejeze, Rusia a ajuns să reprezinte acum cel mai mare pericol pentru proprii săi cetățeni pe care îi folosește drept carne de tun. Confruntându-se cu posibilitatea unei înfrângeri totale în Ucraina, Putin a declarat mobilizarea parțială a populației cu scopul de a chema la luptă încă 300.000 de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?