Politolog rus: Putin "vrea să ia lumea cu el când moare. Decizia pentru folosirea armelor nucleare e deja luată"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Un cunoscut politolog rus afirmă că decizia privind folosirea armelor nucleare de către Rusia a fost deja luată, dar şi că Vladimir Putin vrea să ia lumea cu el atunci când moare. 

Valery Solovey, fost profesor la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova şi politolog, a făcut această afirmaţie cu doar câteva ore înainte ca preşedintele Federaţiei Ruse să împlinească 70 de ani. Declaraţia vine şi în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a ţinut o rugăciune specială pentru sănătatea preşedintelui rus în weekend, în ciuda insistenţelor oficialilor de la Kremlin că Putin este complet sănătos. 

"De principiu, decizia de a folosi sau de a face o demonstraţie cu arme nucleare tactice este luată. Întrebarea este când, cum şi unde. Nu am niciun dubiu că vom ajunge pe marginea prăpastiei, a morţii, dar ştiu că vom fi capabili să ne revenim. Vom trece şi peste asta", a declarat Solovey, citat de Daily Mail.  

Acesta spune că actuala situaţie este mai periculoasă şi mai aproape de "apocalipsa nucleară" decât criza rachetelor nucleare din Cuba, din timpul Războiului Rece. 

"Totul pentru că preşedintele rus Vladimir Putin are intenţii serioase să demonstreze capacitatea unor arme nucleare. Putin nu îşi poate permite să fie înfrânt. Mai are doar doi aşi în mânecă. Mobilizarea, de care se foloseşte deja, şi armele nucleare. El e într-o stare fiziologică extrem de precară", a completat profesorul. 

Zelensky spune că Putin nu va supraviețui unui atac nuclear

Președintele ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat joi că este „greu de spus” dacă riscul unui război nuclear a crescut odată cu câștigurile teritoriale ale armatei sale, dar rămâne încrezător că omologul său rus nu va supraviețui, cum ar fi escaladarea ostilităților.

Zelensky s-a adresat grupului de reflecție internațional al Institutului Lowy din Sydney, prin intermediul unei legături video, după ce armata Ucrainei a reluat terenul anexat ilegal de Rusia săptămâna trecută, potrivit Kiev Independent.

Întrebat dacă riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a crescut, Zelenskyi a spus prin intermediul unui interpret: ”Este greu de spus”.

El a pus la îndoială dacă Putin a avut suficient control asupra campaniei ruse pentru a conduce o lovitură nucleară tactică. Rușilor le-a fost ”greu să controleze tot ce se întâmplă în țara lor, la fel cum nu controlează tot ce au pe câmpul de luptă”, a spus Zelensky.

Zelensky a spus că Putin a înțeles că ”lumea nu va ierta niciodată” un atac nuclear rusesc. ”Înțelege că, după folosirea armelor nucleare, nu va mai putea să-și păstreze, ca să spun așa, viața și sunt încrezător în asta”, a spus Zelensky.

Cu toate acestea, Zelensky a adăugat pe 6 octombrie că lumea ”nu va ierta niciodată nici pe Putin, nici pe Rusia” dacă acesta va folosi efectiv arme nucleare.

Momentan, potrivit sursei citate, Rusia se confruntă cu înfrângerea pe câmpul de luptă, Putin a început să folosească șantajul nuclear în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei.

”Când integritatea teritorială este amenințată, Rusia va folosi tot ce poate, aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin pe 21 septembrie, în timp ce a ordonat o ”mobilizare parțială”.

Între timp, Statul Major al Ucrainei a raportat pe 6 octombrie că Forțele Armate au eliberat 93 de așezări în nord-estul Ucrainei de la anunțul lui Putin. Forțele armate ale Ucrainei au avansat cu 55 de kilometri în teritoriul ocupat de ruși și au preluat controlul pe peste 2.400 de kilometri pătrați, a informat armata ucraineană.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel