Polițiști infiltrați în aplicația criptată Ghost, utilizată de traficanții de droguri și mafie: O captură internațională majoră
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Markus Spiske from Pexels
Foto: Markus Spiske from Pexels
Într-o nouă victorie împotriva criminalității organizate care folosește aplicații criptate pentru a-și ascunde urmele, forțele de ordine au reușit să infiltreze platforma de mesagerie criptată Ghost , utilizată de rețelele de traficanți de droguri și de către mafie. Operațiunea, anunțată miercuri, a dus la arestarea a 51 de suspecți până în prezent.

Într-o conferință de presă organizată la sediul Europol din Haga, oficialii au explicat că traficanții de droguri și cei implicați în spălarea de bani foloseau platforma zilnic pentru a-și coordona activitățile. Aplicația Ghost este cunoscută pentru măsurile avansate de securitate, care includ multiple straturi de criptare și posibilitatea achiziționării platformei fără a furniza date personale.

Forțele de ordine din Australia, Canada, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia și Statele Unite au colaborat cu Europol și Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală) pentru a cartografia infrastructura globală a platformei. Echipele de anchetatori au localizat serverele Ghost în Franța și Islanda, iar administratorii platformei au fost identificați în Australia, unde autoritățile au arestat un bărbat de 32 de ani, unul dintre cei care gestionau aplicația, potrivit Associated Press.

"Indiferent cât de avansată este tehnologia sau cât de sigure cred că sunt comunicațiile lor, îi vom găsi și le vom opri activitățile criminale", a declarat Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol.

În cadrul acestei acțiuni internaționale, au fost arestați membri ai mafiei italiene, ai bandelor de motocicliști și ai altor grupări de crimă organizată, începând din Canada și până în Suedia, Irlanda și Italia.

Aceasta este cea mai recentă lovitură dată rețelelor criminale care folosesc comunicații criptate, o tendință pe care autoritățile internaționale au început să o combată intens în ultimii ani.

În 2020, Franța și Olanda au condus o anchetă împotriva EncroChat, o companie care oferea servicii și dispozitive de comunicații criptate. Acest serviciu era folosit în special de grupările criminale implicate în traficul de droguri și alte activități ilegale. Poliția a reușit să acceseze peste 100 de milioane de mesaje criptate și să monitorizeze activitățile a mii de infractori în timp real. Acest lucru a dus la punerea sub acuzare a peste 120 de persoane pentru trafic de droguri, trafic de arme, extorcare, acte de tortură și tentative de omor în Belgia.

În martie 2021, poliția belgiană și olandeză a efectuat percheziții la peste 200 de locuințe și a arestat zeci de suspecți după ce au spart aplicația criptată Sky ECC, bazată în Canada și SUA, care susținea că oferă "cea mai sigură platformă de mesagerie din lume".

Tot în 2021, Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA a dezvăluit că a creat și operat propria aplicație criptată, numită ANOM, care a fost adoptată de grupuri criminale. Această operațiune a dus la peste 500 de arestări la nivel global, în doar două zile, într-o acțiune coordonată împotriva rețelelor infracționale.

Operațiunea împotriva aplicației Ghost reprezintă un nou pas major în eforturile internaționale de a contracara utilizarea tehnologiei criptate de către grupările de crimă organizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel