Data actualizării:
Data publicării:

Politicianul uitat care îl poate face pe Ponta președinte

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Pornind de la un sondaj recent al INSCOP, jurnalistul Val Vâlcu identifică un politician uitat care s-ar putea dovedi vital pentru Victor Ponta în perspectiva prezidențialelor din 2014. Cu cele 9,7 procente de care încă se bucură, Emil Constantinescu ar putea fi mult mai important pentru actualul premier în ecuația prezidențială decât noii „prieteni” Tăriceanu sau DD.

Deocamdată, Victor Ponta pare marele favorit al alegerilor prezidențiale din 2014, în condițiile în care marele partid de dreapta rezultat din fuziunea PNL-PDL nu și-a anunțat candidatul pentru Cotroceni. Mare problemă a lui Victor Ponta va fi să obțină cele aproximativ 10 procente care să-i asigure victoria în turul 2. 

Cel care ar putea rezolva această ecuație ar putea fi fostul președinte Emil Constantinescu. Acesta se bucură, într-un sondaj INSCOP publicat joi, de 9,7% din intenția de vot a respondenților care au ales dintre politicienii care au deţinut titlul de preşedinte al României.

Citește și: Sondaj INSCOP: Nicolae Ceaușescu, cel mai potrivit fost președinte al României

În condițiile în care în același sondaj Nicolae Ceauşescu ocupă primul loc - 24,7%, iar Ion Iliescu are 19,1%, Val Vâlcu se întreabă de unde ar putea dreapta unită să adune cele 50 de procente plus un vot necesare pentru a-și propulsa candidatul la Palatul Cotroceni.

Iar motive pentru care Emil Constantinescu ar vrea să-și ia revanșa față de cei care l-au trădat în 2000 sunt destule. Sondajul INSCOP ne arată că, în afară de motive, are și mijloace s-o facă, conchide jurnalistul.

Vezi și: Sondaj INSCOP. Tandem Victor Ponta, președinte-Mugur Isărescu, premier, în topul preferințelor

 

Iată editorialul integral scris de Val Vâlcu:

„Politicianul uitat care îl poate face pe Ponta președinte

Traian Băsescu a spus că nu demisionează, fiindcă vrea să-l ajute pe Klaus Iohannis cu președinția. Dacă pleca după declanșarea scandalului Bercea-Băsescu, se organizau alegeri în septembrie, în loc de noiembrie. Iar cele 30 de zile ar fi exact ce-i mai trebuia Dreptei: răgazul necesar ca să se organizeze pentru a-l învinge pe Victor Ponta, candidatul Stângii.

Nu putem afirma cu tărie că i-a făcut rău lui Iohannis, prin această afirmație, care va fi speculată în campanie. Nici că îl ajută, criticându-l, așa cum a făcut săptămâna aceasta, probabil ca etapă în planul de organizare a Dreptei.

Organizată sau nu, de unde atâta Dreaptă în electorat? Mulți dintre micii întreprinzători au devenit mici asistați, în timpul guvernării Boc, care a închis sute de mii de firme. Un salariat susține 1,28 pensionari, așa cum a mărturisit sub tortură ministrul Petrescu, la Cotroceni. Las’ că jumătate dintre salariați lucrează tot la stat (unde s-au născut marile spirite de Drepta, tip Baconschi. Ce-i drept, e drept!).  Mai rămân copiii expatriaților și mamele lor, atât de numeroși în această țară plină de mămicuțe și bebeluși, cum bine observa un mare economist keynesian. Dar ei nu prea votează.

De unde speranța PNL-PDL, MRU, Udrea, Neamțu etc. că vor strânge 50% plus un vot ? Singurul lor argument este istoria din 2004 și 2009, când adversarul propus de Stânga n-a reușit să adune, el, 50% plus un vot. Oricum, mesajele de îmbărbătare susțin că lui Ponta îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să adune circa 9 procente,  care acum îi lipsesc.

Victor Ponta încearcă să nu repete greșelile predecesorilor săi. Din perspectiva Stângii, susținerea unui partid liberal ”adevărat” este necesară și legitimă. De ce să nu profiți de mișcările dezarticulate ale PNL, care își pierde bucăți din caroserie, pe drum?  Modelul USL a funcționat în 2012, când alianța a aspirat toate fragmentele cu potențial electoral, reușind să depășească pragul impus de președinte cu 10%.

Nimeni nu poate spune, astăzi, dacă acordurile cu Tăriceanu sau cu Dan Diaconescu vor fi suficiente, nu doar necesare. Dar un sondaj INSCOP, publicat joi, ne dă o idee.

Nicolae Ceaușescu este apreciat drept cel mai potrivit președinte de 24,7% dintre respondenți. Ion Iliescu adună 19,1% din opțiunile publicului. Cei 44% vă par a fi de Dreapta? Nostalgicii după Ceaușescu și fanii lui Iliescu or fi gata să se arunce în brațele lui Iohannis? Traian Băsescu deține, surpriză, 14% din sufragii, iar un segment important de circa 30%  nu ”votează” cu nimeni în acest caz.

Evident, nu se poate ști dacă oamenii care tac în fața operatorului se vor duce la vot. Și nici cum vor vota. Dar tot sondajul INSCOP ne arată că  Emil Constantinescu  a rămas cu un public al său: 9,7 procente.

Mi se par mult mai importante decât procentele lui Tăriceanu. Un mesaj clar al fostului președinte ar înclina balanța. Fără partid și fără activitate politică în ultimii 15 ani, Emil Constantinescu a rămas un simbol pentru electoratul din Piața Universității.

Atât în momentele răscoalei din iarna anului 2012, cât și la referendum, Emil a fost extrem de tranșant: Traian Băsescu face rău României, nu e potrivit pentru funcția de președinte și trebuie să plece. Un atac frontal la oamenii lui  Traian Băsescu, refugiați în PNL, ar fi devastator pentru construcția lui Vasile Blaga și Klaus Iohannis.

Motive pentru care Emil Constantinescu ar vrea să-și ia revanșa față de cei care l-au trădat în 2000, sunt destule. Sondajul INSCOP ne arată că, în afară de motive, are și mijloace s-o facă”.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel