Politician suedez și-a tăiat părul în timpul ședinței Parlamentului European, într-o demonstrație de solidaritate cu femeile iraniene (VIDEO)
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto Facebook, Abir Al-Sahlani
Sursa Foto Facebook, Abir Al-Sahlani
În semn de solidaritate față de femeile din Iran, un politician suedez și-a tăiat părul în timp ce se adresa Parlamentului European.

O politiciană suedeză născută în Irak și-a tăiat părul în timpul unei dezbateri din Parlamentul European, în semn de solidaritate cu manifestanții antiguvernamentali din Iran.

Abir Al-Sahlani, un membru al Parlamentului European de origine irakiană, a venit la pupitru pentru a vorbi despre represiunea cu care se confruntă femeile din Iran. Sahlani a cerut încetarea ”necondiționată și imediată” a oricărei violențe împotriva tuturor cetățenilor Iranului.  

Politicianul suedez a declarat: ”Până când Iranul va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât cea a asupritorilor”.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abir Alsahlani (@abiralsahlani)

Protestele anti-hijab au izbucnit în Iran după ce o femeie de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției, după ce a fost arestată de către poliția Iranului.

Motivul arestării: femeia purta o basma islamică prea lejeră. Familia femeii a acuzat personalul de poliție că a bătut-o în cap cu o baston din dotarea poliției, ba mai mult, femeia ar fi fost trântită în mod repetat cu capul de de unul dintre vehiculele lor.  

Protestele au izbucnit în Iran când vestea morții lui Amini s-a răspândit. Femeile din întreaga țară au organizat demonstrații împotriva regulilor stricte ale Iranului privind ținuta femeilor, scoțându-și în mod ceremonios basma în public și tunzându-și părul, relatează Republic World.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că moartea lui Mahsa Amini ”i-a frânt profund inima”, numind incidentul a fi unul ”amar”. Mai mult, el a adăugat: ”Unii oameni au provocat nesiguranță pe străzi”, susținând că ”revoltele” au fost planificate și au dat vina pe SUA și Israel. 

Un nou videoclip postat online pare să le arate pe elevele iraniene care zgâlțâie scena pe care stă un membru al temutei forțe paramilitare Basij din Iran, după ce protestele antiguvernamentale care au măturat țara s-au răspândit în clasele de curs. Adolescentele își flutură hijaburile în aer și strigă „lasă-ne, Basiji” către bărbatul care ținea un discurs și care a fost trimis la fața locului pentru a se adresa tinerelor.

Basij a ajutat forțele de securitate să reprime protestele declanșate de moartea în custodia poliției moralității a unei tinere.

Alte imagini difuzate pe rețelele de socializare arată un bărbat strigând „moarte dictatorului” în timp ce un alt grup de fete se plimbă prin traficul din orașul Sanandaj și o femeie în vârstă aplaudând în timp ce elevele care au renunțat la a-și acoperi capul scandează „libertate, libertate, libertate” pe o stradă.

Elevele, fugărite de un membru al forțelor de securitate pe motocicletă

Alte imagini din orașul Karaj, arată mai multe eleve văzute țipând și fugind de un bărbat, despre care se crede că este un membru al forțelor de securitate îmbrăcat în civil, care conduce o motocicletă de-a lungul trotuarului.

Protestele au fost declanșate de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliția moralității pe 13 septembrie la Teheran pentru că ar fi încălcat legea strictă care cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma. Ea a murit la spital trei zile mai târziu.

Familia ei a susținut că ofițerii au bătut-o și au lovit-o la cap cu o bâtă, apoi au dat-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a negat că a fost maltratată și a spus că tânăra a suferit un infarct.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel