Data actualizării:
Data publicării:

Poliția, precizări după ce Coldea nu s-a prezentat luni la secție pentru semnarea controlului judiciar

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Malina Norocea
Inquam Photos / Malina Norocea
Poliția a făcut clarificări privind măsura controlului judiciar, cu referire la cazul lui Florian Coldea.

Comunicarea IGPR vine în contextul în care generalul Florian Coldea ar fi trebuit să ajungă, luni, pentru a semna controlul judiciar în fața polițiștilor. Însă, acest fapt nu s-a întâmplat deoarece s-ar fi schimbat ora și ziua controlului judiciar.

"Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind măsura controlului judiciar, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune, cu obligațiile aferente, se dispun în baza Codului de procedură penală și a Legii nr. 253 din 2013.
 
Organul de poliție desemnat de organul judiciar pentru activitatea de supraveghere stabilește programul de supraveghere. Conform legislației, în cadrul acestuia, se va stabili ca, cel puțin o dată la șapte zile calendaristice, persoana aflată sub masura controlului judiciar să se prezinte la sediul organului de supraveghere. 

Datele prezentărilor și frecvența acestora se stabilesc de către organul de supraveghere, polițistul de supraveghere fiind obligat să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura, în cazul în care inculpatul a încălcat obligațiile stabilite în sarcina sa.

De asemenea, pe parcursul măsurii controlului judiciar, conform cadrului legal incident,  datele prezentărilor și frecvența acestora se pot schimba, tocmai pentru a verifica că persoana supravegheată se prezintă la datele solicitate și că respectă toate măsurile dispuse.

Conform legii, aceste date sunt nepublice. Totodată, facem precizarea că informațiile sunt cunoscute doar de persoana supravegheată și de polițistul desemnat cu activitatea de supraveghere.", transmite IGPR.

Amintim faptul că DNA i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea și pe Dumitru Dumbravă. Cei doi sunt plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul României.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, notează procurorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel