Data publicării:

Poliția din Rusia reprimă protestele după moartea lui Navalnîi, în timp ce un grup pentru drepturile omului susține că "cel puțin 100 de persoane au fost arestate"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Filmări și imagini din cele mai mari două orașe ale Rusiei - Moscova și Sankt Petersburg - au arătat ofițeri smulgând pancarte de la protestatari și târându-i pe alții de la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Filmări și imagini din cele mai mari două orașe ale Rusiei - Moscova și Sankt Petersburg - au arătat ofițeri smulgând pancarte de la protestatari și târându-i pe alții de la monumentele improvizate în memoria lui Navalny.

Jurnaliștii prezenți la locul de desfășurare din Moscova - amplasat la un monument dedicat victimelor represiunii sovietice - au fost, de asemenea, filmați în timp ce erau reținuți.

O femeie aflată la fața locului a declarat pentru Sky News: "Tot ceea ce se întâmplă în acești ani, pe teritoriul țării mele iubite, este o rușine."

O alta a adăugat: "Sunt furioasă, desigur. L-au ucis".

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel puțin 100 de persoane au fost arestate în opt orașe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg și Krasnodar, în timpul adunărilor organizate pentru a marca moartea dlui Navalny.

Deși poliția nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruși să nu participe la niciun protest în masă în Moscova.

Această decizie vine după ce disidentul încarcerat Navalny, un critic principal al președintelui Vladimir Putin, care a militat împotriva corupției oficiale și a condus proteste majore împotriva Kremlinului, a fost confirmat ca fiind mort vineri de către autoritățile penitenciare din Rusia, la vârsta de 47 de ani.

Proteste în întreaga Europă

Proteste au avut loc și în afara Rusiei, inclusiv la Londra, unde oameni care purtau fotografii cu chipul dlui Navalny au manifestat în fața ambasadei ruse de lângă Notting Hill.

Un bărbat prezent la protest, care nu a dorit să fie numit, a declarat: "Vreau ca Rusia să fie o țară respectată în întreaga lume. Vreau să îmi iubesc steagul. Dar astăzi nu este posibil, deoarece steagul reprezintă războiul".

La Berlin, sute de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei Rusiei, scandând într-un amestec de rusă, germană și engleză, inclusiv "Putin la Haga".

În Lituania, fostă țară condusă de Moscova, dar acum membră a NATO și a Uniunii Europene, persoanele în doliu au depus flori și lumânări lângă un portret al lui Navalny.

"A fost mereu cu noi, așa că totul este ireal", a declarat Lyusya Shtein, 26 de ani, o activistă Pussy Riot care trăiește în Vilnius de când a părăsit Rusia în 2022.

Grupuri s-au adunat, de asemenea, în orașe precum Roma, Amsterdam, Barcelona, Sofia, Geneva și Haga, printre altele.

Liderii mondiali reacționează

Între timp, liderii mondiali au reacționat la vestea morții lui Navalny, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, arătând cu fermitate că Putin este vinovat.

"Este evident că a fost ucis de Putin", a declarat acesta în timpul unei vizite la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania.

"Lui Putin nu-i pasă cine moare - doar pentru ca el să își păstreze poziția. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să se agațe de nimic. Putin trebuie să piardă totul și să fie tras la răspundere pentru faptele sale", a adăugat el.

Președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul nu știe exact ce s-a întâmplat, "dar nu există nicio îndoială că moartea lui Navalny a fost o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi".

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară l-a găzduit temporar pe Navalny în 2020, după ce acesta a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, a lăudat curajul criticului Kremlinului și a declarat că moartea sa arată clar "ce fel de regim este acesta [în Rusia]".

Vorbind la conferința de securitate de la Munchen, soția sa, Iulia Navalnaya, a declarat: "De mulți ani nu putem avea încredere în Putin și în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna."

"Dar dacă acest lucru este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând", a mai spus Iulia Navalnaya

"Vreau să fac apel la comunitatea internațională și la toți oamenii să se unească și să învingă acest rău", a continuat aceasta, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel