Poliomielita, RISC major în România, după valul de refugiați din Ucraina. Ce spun specialiștii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Poliomielita, RISC major în România, după valul de refugiați din Ucraina. Ce spun specialiștii / Foto: Pixabay, de Grevenbroich/NRW
Poliomielita, RISC major în România, după valul de refugiați din Ucraina. Ce spun specialiștii / Foto: Pixabay, de Grevenbroich/NRW
Poliomielita ar putea reapărea în România, odată cu valul de refugiați din Ucraina? Află în articol ce spun medicii.

România este printre țările care a primit un val enorm de refugiați din Ucraina, care fug de frica războiului declanșat de zile bune de Vladimir Putin. 

În acest context, sub amenințarea războiului și al atacurilor nucleare și în goana după iodură de potasiu fără motiv, în ultimele zile s-a ridicat o nouă problemă, cea a unei noi epidemii. Este vorba despre poliomielită, o boală care deși a fost eradicată în România de ani întregi, ar putea reapărea din cauza valului de refugiați veniți la noi în țară. 

Ucraina face parte dintre țările în care poliomielita nu a dispărut, motiv pentru care, Direcțiile de Sănătate Publică atrag atenția că există riscul apariției acestei boli, dar și a altora precum difteria și rujeola este prezent.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, 80.044 de persoane, dintre care 29.636 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 89.164 de persoane, dintre care 26.551 de cetățeni ucraineni, au părăsit România. Totodată, 19.066 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 22.784 pe sensul de ieșire.

Există un risc real al reapariției poliomielitei în România?

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boala virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces. 

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit pentru DC Medical despre poliomielită și a spus dacă există un risc real al reapariției lui în România.

"Din zona în care populația nu a urmat corect programul de vaccinare pot apărea focare de difterie sau Poliomielită, astfel încât noi trebuie să fim atenți la simptomele care ar putea viza și aceste boli infecțioase. În ultimul deceniu au fost astfel de zone pe suprafața globului unde au apărut aceste boli infecțioase care la noi, datorită vaccinării complete și corecte nu există.", a declarat Carmen Dorobăț. Citește continuarea articolului pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel