Pogăcele cu jumări. Rețeta din 1908
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube Retete Simple Margaret
Sursa foto: captură video YouTube Retete Simple Margaret
Vrei o gustare cu iz de altădată? Îți recomandăm această rețetă de pogăcele cu jumări.

Ingrediente

635 g jumări

635 g făină

2 gălbenușuri de ou

3 linguri smântână

2 linguri vin

30 g drojdie proaspătă

câteva linguri lapte

1 ou

puțin ulei

Cum se prepară

Se dau prin mașina de tocat jumările. Se frământă bine o cocă din jumările tocate împreună cu făina, gălbenușurile, smântâna, vinul și drojdia topită în lapte călduț, potrivit reteteistorice.ro.

Se întinde un aluat cam de ½ deget de gros. Se taie turtișoarele cu gura unui pahar. Se unge tava de copt cu ulei. Se pun turtișoarele și se mai lasă la dospit. După ce sunt dospite, se crestează ușor suprafața cu un cuțit în formă de pătrățele.

Se ung turtisoarele cu un gălbenuș de ou bătut. Se dau la cuptor până se rumenesc (aproximativ 30 minute). Se pot servi calde, dar și reci (rămân foarte fragede).

Vezi și: Toci moldovenești. Rețeta din 1969 

BONUS: Prăjitură ardelenească. Rețeta veche din 1943 

Ingrediente

Aluat:

250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare

Umplutură:

8 ouă
180 g zahăr pudră
zeama de la o jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare

Alte ingrediente:

- puţin unt şi puţină făina pentru uns şi tapetat tava

- zahăr pentru pudrat prăjitura

Cum se prepară

Se frământă aluatul din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă, apoi, la frigider, pentru aproximativ 30 minute, să se întărească puţin.

Se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă foarte ușor compoziţia cu o lingură, până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie), potrivit reteteistorice.ro.

Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două. Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutură, în tavă

Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în tavă.

Și, dacă această rețetă de prăjitură nu te-a convins să o prepari imediat, mai avem o variantă pentru tine:

Prăjitura Cenușăresei. Rețeta veche din 1965

Ingrediente

Blatul:

100 g făină   

100 g zahăr pudră   

puţină sare   

60 g ciocolată rasă   

3 ouă

Umplutură:

2 linguri cu vârf zahăr pudră   

40 g ciocolată rasă

1 albuş ou

puţină sare

Alte ingrediente necesare:

- puţin unt pentru uns tava

- puţină ciocolată rasă pentru presărat pe deasupra

Cum se prepară

Se amestecă bine într-un castron făină, zahărul, sarea, ciocolata rasă şi gălbenuşurile, până se obţine o compoziţie bine lucrată (rezultă o compoziţie destul de uscată). Se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor cu lingura de lemn până când se obţine o compoziţie fină, omogenă, scrie reteteistorice.ro.

Se toarnă amestecul în grosime de 2,5-3 cm într-o tavă unsă cu unt şi se coace la foc potrivit (aproximativ 35-40 min). Se prepară umplutura astfel: albuşul se bate spumă cu puţină sare şi apoi se adăugă treptat zahărul (amestecând în continuare) şi apoi ciocolata rasă.

Când blatul este copt, se scoate din cuptor, se trece uşor cu un cuţit pe margini şi se scoate cu atenţie din tava. Blatul fiind destul de gros, se taie în 2-3 straturi şi apoi în feliuţe de 6-8 cm lungime şi 3 cm lăţime.

Feliuţele se lipesc două câte două punând la mijloc umplutură. Se aşază pe tava de servit şi se presară pe deasupra puţină ciocolată rasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel