Urmărește emisiunea live
Poezia lui Basarab Nicolescu a făcut sală plină la Paris
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Basarab Nicolescu, Paris
Basarab Nicolescu, Paris
Luni, 29 mai 2017, de la ora 19:30, a avut loc în Sala Bizantină a Palatului de Béhague din Paris evenimentul „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”.

Luni, 29 mai 2017,de laora 19:30, a avut loc în Sala Bizantină a Palatului de Béhague din Parisevenimentul Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, o întâlnire poetic-muzicală cu Basarab Nicolescu, filozof, poet şi autor al volumului Théorèmes poétiques, cu participarea sopranei Catherine Braslavsky și a artistului francez Marc Zammit.


« Cunoașterea poetică este mai riguroasă decât cunoașterea științifică » a demonstrat Basarb Nicolescu, personalitate științifică, filozof, scriitor, invitatul celei de-a doua ediții a seratei « Platoul cu poezie - On vous sert un vers », organizată de ICR Paris la Ambasada României din capitala Franței.

Zeci de francezi și români au ascultat spectaculoasele confesiuni literare ale scriitorului român cu dublă cultură și au aplaudat performanțele artiștilor francezi Catherine Braslavsky și Marc Zammit care au transformat fragmente din volumul Teoreme poetice în vibrație și mister.

Cuvântul este cel care blochează înțelegerea între oameni. Dar poeții au găsit calea prin care cuvântul întrupează înțelesul ”, a spus Basarab Nicolescu, fizician teoretician și fondator al transdisciplinarității. În cadrul evenimentului organizat de ICR Paris, scriitorul a evocat copilăria miraculoasă și anii de formare din România, dar și întâlnirile fondatoare cu personalități precum poetul Adonis, filozofii Ștefan Lupașcu și Michel Camus, care i-au devenit prieteni la Paris unde, din 1968, a început o carieră științifică și literară recunoscută internațional.

« Un moment de grație și un miraj poetic », a sintetizat din public Rosie Barbăneagră, soția regretatului cineast Paul Barbăneagră, sedusă de vocea de la începutul timpurilor a compozitoarei și interpretei Catherine Braslavsky și de ecoul Teoremelor poetice în interpretarea  actorului Marc Zammit.


Operă originală și inclasabilă, scrisă direct în limba franceză, publicată și în România, într-o ediție bibliofilă bilingvă la editura Curtea Veche, Teoremele poetice enunță într-un limbaj accesibil legile universului și ale naturii prin fragmente autonome concentrate, poetice și incantatorii, asemănătoare psalmilor sau versetelor.

«Dialogând cu publicul despre sensurile și geneza enigmatică a Teoremelor poetice, savantul umanist Basarab Nicolescu ne-a oferit o prețioasă lecţie de umilitate în timpurile pline de intoleranță pe care le traversăm.  Scriitorul s-a lăsat traversat de un conţinut poetic şi filozofic şi a cîştigat conştiinţa înalt umană a misterului care sîntem fiecare în parte», a rezumat Cristina Hermeziu, moderatoarea seratei și inițiatoarea seriei „Platoul cu poezie” organizată de Institutul Cultural Român de la Paris.

Seria de întîlniri „Platoul cu poezie/On vous sert un vers”, organizată de Institutul Cultural Român de la Paris, este un amestec exigent și ludic de dialog literar și happening poetic și muzical, cu ambiția de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întâlnire periodică cu poeți de origine română care trăiesc în Franța, fiind creatori în ambele culturi.

În ultima luni a lunii un poet român tradus în franceză sau care scrie în ambele limbi este  invitat să interacționeze cu publicul căruia i se oferă, pe un platou, bilețele împăturite cu versuri din opera poetului invitat. Invitații primelor două ediții au fost Matei Vișniec și Basarab Nicolescu.


Următoarea serată „Platoul cu poezie On vous sert un vers” va avea loc pe 26 iunie la Palatul Béhague, reședința Ambasadorului României în Franța. Invitați vor fi scriitorul Radu Bata, autor de succes al mai multor volume de poezii în franceză și în română, și actrița Codrina Pricopoaia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel