Poate nu ne va lovi acum criza energiei, dar tot o va face. Avertisment: ”Nu e cazul de optimism”. Foaie de parcurs pentru guvernele europene ca să ”acționeze imediat”
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 03 noi 2022, 20:38
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Avem rezerve de gaz, dar și vreme anormal de caldă, dar nu ar trebui să fim și optimiști că e de ajuns, arată un avertisment ferm. Criza energiei poate nu va lovi acum, dar tot o va face. 

Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024, a avertizat joi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care a îndemnat guvernele să ”acţioneze imediat”, în special prin diminuarea cererii de gaz, relatează AFP, conform Agerpres. 

Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), potrivit estimărilor AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

Ce e mai rău abia urmează?'Perna' oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, avertizează AIE, care subliniază că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de ”factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a atras atenţia la o conferinţă de presă online directorul AIE, Fatih Birol.

El a menţionat astfel poziţia Rusiei, ţară care, în pofida sancţiunilor ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, a livrat totuşi în volume aproape normale gaz Europei în primul semestru al anului, abia apoi aceste livrări fiind diminuate, iar prin gazoductul Nord Stream 1 sistate complet, mai întâi prin decizia Rusiei şi în final în urma exploziilor care au avariat acest gazoduct şi Nord Stream 2.

Volumul de gaz livrat Europei de Rusia în 2022 ar putea fi de circa 60 de miliarde de metri cubi, nivel ”foarte improbabil” să mai poată fi atins anul viitor, când livrările de gaz rusesc către UE ar putea chiar să înceteze complet, mai notează AIE.

Riscul unui exces de încredere


Producţia mondială de GNL ar putea să crească, dar cu numai aproximativ 20 de miliarde de metri cubi, iar dacă importurile chineze vor reveni în 2023 la nivelul din anul 2021 vor absorbi cea mai mare parte din această creştere, mai estimează analiza AIE.

Odată cu relaxarea preţurilor gazului toamna aceasta şi cererea limitată de vremea blândă, ”există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei. Or, nu am ajuns încă la capătul durerilor”, a mai avertizat Fatih Birol.

”Foaie de parcurs” pentru Guverne


Guvernele trebuie aşadar ”să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienţei energetice, pentru desfăşurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură şi a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz”, subliniază directorul AIE, care săptămâna viitoare se va întâlni cu mai mulţi reprezentanţi ai guvernelor europene pentru a trage ”semnalul de alarmă pentru iarna viitoare”.

Agenţia Internaţională a Energiei urmează să publice în curând şi o ”foaie de parcurs” cu propuneri de soluţii concrete care ”ar permite să avem rezervele pline la 95% la începutul sezonului rece 2023-2024 şi reducerea structurală a consumului de gaz în timpul iernii”.

Prețul carburanților a crescut de 13 ori în ultimele 14 zile. Adrian Negrescu anunță cotații record: Prăpădul urmează după 5 decembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?