PNRR-ul României, sub acuzații de copy - paste. Dumitru Costin: Au GOLIT programele operaționale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
PNRR-ul României,  sub acuzații de copy - paste. Dumitru Costin: Au golit programele operaționale / Foto: Pixabay, de Jana Schneider
PNRR-ul României, sub acuzații de copy - paste. Dumitru Costin: Au golit programele operaționale / Foto: Pixabay, de Jana Schneider
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat la DC NEWS că obiectivele din PNRR au fost luate din programele operaționale făcute pe vremea când Marcel Boloș era ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Klaus Iohannis anunța în 26 noiembrie 2020 că România a obținut de la Bruxelles aproape 80 de miliarde de euro. Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe Dumitru Costin, în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă?” de la DC NEWS, unde sunt acești bani.

"Banii sunt împărțiți în două. O dată, sunt cele aproape 30 de miliarde de pe PNRR, și încă 50 de miliarde din care 30 sunt nerambursabili, iar 20 de miliarde sunt împrumuturi cu dobânzi mici și mai există 50 de miliarde pe hârtie care pot fi accesați în momentul în care, ele fac parte din Cadrul Financiar Multianual pe perioada 2021-2027, dar ca să ai toți acești 50 de miliarde nerambursabili, trebuie să ai acord de parteneriat care este documentul cadru și să ai sub acord de parteneriat programele operaționale cu obiective, indicatori, sume de bani alocate. Suntem într-o mare întârziere. Am verificat, România abia a trimis informal tot pachetul de programe, toamna, când domnul Ghinea încă mai era ministru la Fonduri aveam un singur draft de program operațional, pentru combaterea sărăciei, restul programelor nu erau gata.", a răspuns Dumitru Costin.

Costin, despre Guvernul Orban: Au golit programele operaționale pentru PNRR

"Când a plecat Ghinea deja eram în mare întârziere, cu toate că unii o să spună că și alte țări au fost în întârziere... De ce eram în întârziere? Aici a fost o eroare, în opinia mea, de management pentru că tu aveai pe de o parte PNRR-ul, pe de altă partea programele operaționale. În Octombrie 2022, Boloș, care era ministru, avea deja gata tot pachetul de programe operaționale, drafturile de programe. În momentul în care a apărut pe masă discuția despre PNRR, Guvernul Orban a început să ia din obiectivele, și măsurile, și programele care erau, din lipsă de viziune, și să le bage aici. Au golit programele operaționale. Când a fost gata cu negocierile cu PNRR-ul eram goi în programele operaționale." a mai spus Dumitru Costin.

"E ca și când ai trei oameni și îi îmbraci în același costum. Și nu pot fi niciodată în același loc pentru că trebuie să predea costumul celuilalt.", a intervenit Răzvan Dumitrescu.

"Da, și normal ar fi fost, eu asta zic că a fost o eroare de management, trebuia să ai două echipe, una care lucrează pe PNRR și articulează PNRR-ul și care comunică în permanență cu cealaltă echipă care umple golurile din programele operaționale.", a explicat Dumitru Costin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel