Data publicării:

PNRR. Câciu, răspuns la întrebarea lui Vâlcu. Ligia Popescu (PNL), fără replică

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Economistul Adrian Câciu a răspuns la o întrebare a jurnalistului Val Vâlcu referitoare la proiectele finanțate prin PNRR.

Invitați la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu, economistul Adrian Câciu și Ligia Popescu (PNL) au discutat despre proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență:

Val Vâlcu: „Doamna Popescu, în România a durat 10 ani construcția metroului din Drumul Taberei, proiectată să dureze trei. Autostrada... nici nu vreau să mă mai gândesc, apare gândacul de tufiș, apare șarpele de pe colț. De ce s-a mers pe aceste proiecte noi în loc să fie finalizate și propuse proiecte mature, fiind știută administrația din România, că vine ONG-ul de mediu, că nu avem centrală nucleară, dar facem trenuri cu hidrogen și vom arde cărbune în hidrocentrale să obținem hidrogenul și tot așa?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Ulterior, Adrian Câciu a intervenit:

„Anul acesta, România nu va primi niciun ban pentru că se întârzia adoptarea planului care se duce undeva în luna octombrie, iar banii nu pot veni mai devreme de trei luni după aprobarea de către Consiliu. Spre deosebire de noi, sunt 17 state care vor avea planul aprobat în luna iulie. Eu o simpatizez pe doamna Popescu și încearcă să minimalizeze tragedia. Tragedia nu a fost creată de Guvernul PNL sau de Cîțu, a fost creată de acest individ, Ghinea, care nu a înțeles ce a făcut domnul Boloș. Ca să fim foarte sinceri, domnul Boloș a trimis acest plan în octombrie, domnul Ghinea l-a anulat cu totul. (...) Iar acum ce ne zice Comisia, asta ne spune, că nu avem fundamentare pe costurile de consultanță, că ajungem să plătim 133.000 de euro pe pregătirea unei persoane în România, pentru că trebuie să câștige un ONG această consultanță și tot felul de astfel de chestiuni. Înțeleg că dânsa trebuie să apere Guvernul, dar aici pierde România pentru că acei bani erau foarte utili.

Cu cât se aprobă planul mai târziu, cu atât este mai greu să contractăm. Până în 2023 noi trebuie să contractăm întreaga sumă de 29 de miliarde. Gândiți-vă cât de greu e să contractezi zona de execuție a proiectelor cât nici măcar nu ai studiile e fezabilitate, e aproape imposibil“, a precizat economistul.

Val Vâlcu: „Lăsați-o pe doamna Popescu să răspundă de ce nu au fost alese proiecte mature, veneau bani în România, începeau construcțiile, dar mergeți pe tot felul de fantezii care au fost în programele electorale...“

Ligia Popescu: „Hmm, deci, eu încerc să vă răspund, mecanismul de redresare și reziliență are două obiective, principalul obiectiv e redresarea economică rapidă prin asigurarea unor resurse financiare pentru proiecte de investiții care se pot realiza până în 2026. (...) Cel puțin 37% din totalul acestor fonduri trebuie să susțină obiective de mediu ale Uniunii Europene, iar 20% tranziția digitală, cea de-a doua componentă fiind creșterea rezilienței în fașa multiplelor crize ... Dacă nu mă lăsați să vorbesc“

Val Vâlcu: Suntem ca la Cosorul lui Moceanu sau la ai cu castravetele. Doamna Popescu, vă întreb clar: De ce nu s-a mers pe proiecte mature care puteau fi aplicate...?

Ligia Popescu: Păi tocmai v-am răspuns, pentru că acest plan are o structură prestabilită (...) redresarea economică și creșterea rezilienței ...

Adrian Câciu: „Dacă îmi permiteți pot să intervin eu să o ajut pe doamna Popescu. Răspunsul este foarte simplu, proiectele mature nu mai necesită studii de fezabilitate și așa nu mai câștigă firmele de consultanță. Atunci de ce să faci tu asta și să pierzi banii, pentru că nu stai la guvernare 8 ani. Atunci e cel mai simplu, bagi banii în buzunar printr-o firmă de consultanță. O să apară ele în următoarea perioadă, cine și ce...“, a precizat economistul Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel