PNL vrea să respingă Bugetul Uniunii. PSD susține că nu mai e nimic de făcut: Băsescu a pierdut tot
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
van rompuy barroso dece
van rompuy barroso dece

Europarlamentarii liberali au anunțat că resping solicitarea lui Traian Băsescu de a susține înțelegerile din Consiliul European. Mai mult, Alianţa Democraţilor şi Liberalilor Europeni a avertizat că nu va aproba prin vot Bugetul Uniunii, susține Norica Nicolai. Europarlamentarul liberal spune că atitudinea ALDE nu e singulară, ci  va avea parte de sprijinul unor deputați din grupul Socialiştilor Europeni și PPE. Cătălin Ivan, PSD, are o atitudine ceva mai nuanțată, recunoscând că parlamentarii nu pot schimba cadrul multianual decis de șefii de guverne.

Norica Nicolai a declarat pentru DeCe News că, în mod sigur, europarlamentarii liberali nu vor vota bugetul Uniunii. Aceasta este și poziția ALDE.  Întrebată cât va cântări decizia ALDE, care nu deține majoritatea în PE, d-na Nicolai a răspuns: “Liberalii Europeni nu vor fi singuri. E decizia mai multor grupuri: ALDE, Partidul Popular (PPE), Partidul Socialiştilor (PES) şi ,posibil, Verzii“.

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, nu poate anticipa cum se vor finaliza discuţiile din PE. “Încă nu se ştie în mod sigur care vor fi luările de poziţie şi cum se va vota. Vom discuta cu partenerii noștri din grupul Social-Democrat, ca să avem o poziție comună. PSD nu a hotărât nimic, încă. Totuși, marja de acțiune a parlamentarilor este redusă, în ceea ce privește cadrul multianual negociat săptămâna trecută. Traian Băsescu a pierdut tot ce era de pierdut, nu cred că se mai poate face nimc. Nu putem schimba ceea ce , deja, s-a stabilit între șefii de guverne. Am putea vota pentru respingerea bugetului anual, dar nu există o decizie în acest sens”, explică dl. Ivan.

O eventuală respingere a bugetului ar provoca alte negocieri. Spre deosebire de situația de la nivel național, unde respingerea Bugetului echivalează cu un vot de neîncerdere, iar guvernul este demis automat, pentru demiterea CE este necesar un vot de impeachment.  “ Au mai fost proiecte care au căzut şi nu s-a întâmplat nimic. După o eventuală respingere, vor începe renegocierile între PE şi Consiliu“, spune Norica Nicolai .

 În plan intern, europarlamentarii PDL susțin că bugetul este unul potrivit pentru ţara noastră. “O voi vota, (propunerea de buget - n.r) fiindcă nu pot să refuz un buget care dă o şansă dezvoltării României“, spune europarlamentarul Cristian Preda.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel