Data actualizării:
Data publicării:

PNL-USR-UDMR, negocieri tensionate. Cine ar putea conduce Senatul. Zamfir: Se întâmplă doar pentru că așa vrea Iohannis

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Daniel Zamfir
Daniel Zamfir
PNL, USR-PLUS și UDMR negociază intens formarea noului Guvern. Negocierile de azi s-au încheiat, ele urmând să fie reluate mâine. Pe lângă ministere, bătălia se dă și la Camera Deputaților și la Senat.

PNL dorește ca președinția Camerei Deputaților să fie asigurată de Ludovic Orban, președintele formațiunii, în timp ce USR-PLUS nici nu vrea să audă. Alianța USR-PLUS consideră că dacă PNL va da premierul, Dan Barna va trebui să fie președintele Camerei Deputaților. 

Totodată, în negocieri mai există și UDMR. Nu este exclus ca UDMR să preia șefia Senatului.

„Noi considerăm (membrii USR-PLUS) că un parteneriat loial trebuie să plece de la partajarea acestor responsabilități. Adică dacă PNL de exemplu preia funcția de premier, noi am pornit la negocieri cu faptul că cel puțin o funcție foarte importantă pe traiectoria decizională să fie la USR”, a declarat la Antena 3, Adrian Wiener, senator USR.

Întrebat de ce preferă Camera Deputaților, acesta a precizat: „Pentru că este Camera decizională în cele mai multe dintre domeniile sectoriale”.

UDMR ar putea prelua președinția Senatului. Reacția lui Daniel Zamfir

Totodată, Adrian Wiener a fost întrebat dacă UDMR ar putea prelua președinția Senatului. Acesta a subliniat că nu face parte din echipa de negociere, dar că în acest parteneriat este importantă „demonstrarea bunei credințe” și încrederea. 

Prezent în studioul Antenei 3, Daniel Zamfir a comentat bătăliile pentru conducerea Camerei Deputaților și Senatului.

„Până și faptul că se gândesc să dea președinția Senatului unui partid de 5% e un lucru atât de nefiresc într-o democrație. Partidul care obține 30% (n.r. - PSD), cu cinci procente peste locul doi, e trimis în opoziție doar pentru că așa vrea președintele României. Nu vreau să știrbesc prețuirea pe care o am pentru mulți colegi de la UDMR cu care am colaborat foarte bine, dar într-o democrație ca un partid de 5% să obțină a doua funcție în stat parcă nu sună bine”, a conchis Daniel Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel