Chirieac arată adevărata miză a războiului pe prefecți: PSD şi PNL au de ce să se teamă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a spus de ce PNL şi USR nu s-au înţeles încă în ceea ce priveşte prefecţii. În plus, acesta arată şi care este avantajul USR-ului în faţa PNL-ului pe plan internaţional. 

Conform informaţiilor România TV, ambele partide ar vrea să îşi impună propriii oameni în judeţele bogate. 

"Mare putere prefectul nu are, deşi ar trebui să implementeze politica Guvernului în teritoriu. Ideea este că USR, partid progresist, în mod natural, va da primul ministru până la sfârşitul acestui an. Atunci PNL, înghesuit, insistă să folosească această algoritm. Dar USR doreşte să implementeze prefecţi în judeţele bogate, cu grad de urbanizare ridicat, cu grad de educaţie ridicat. USR are acest electorat. Probabil vor să implementeze politica aceasta, pe care încep să o facă în Guvern, în teritoriu. 

Eu cred că şi Parisul şi Berlinul vor acest partid, că de aia au fost băgaţi la putere de Klaus Iohannis. Nu a fost o opţiune personală, ci o recomandare puternică din partea Europei. Progresiştii vin la putere şi în SUA. Poate Joe Biden nu va avea timp de România, dar Departamentul de Stat da. 

Cred că din acest punct de vedere se aşează lucrurile. Eu cred că Dacian Cioloş va fi premier până la finalul acestui an, USR va lua locul PNL şi cred că PSD şi PNL au de ce să se teamă. Pe scurt, USR doreşte prefecţi în aceste judeţe pentru că se gândeşte la viitorul său politic imediat", a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a afirmat că algoritmul de negociere este bazat pe reprezentarea fiecărui partid din coaliţie în Parlament. 

USR, avantaj în faţa PNL-ului în Occident

"În opinia mea, se va întâmpla exact acelaşi fenomen din aşa zisa luptă împotriva corupţiei din România. Toate cancelariile occidentale au vrut să vadă în această campanie rezultate pozitive, indiferent de ce s-a întâmplat aici. Eu cred că tot ce va face USR va fi foarte bine văzut în cancelariile occidentale. Ce va face PNL-ul nu va fi văzut la fel. Iar faptul că PNL nu îi cere retragerea lui Costel Alexe, deşi a câştigat pe bune CJ Iaşi, e o pată neagră pentru PNL: Problema este că PNL e în pierdere de viteză acum, iar tot ce vor face miniştrii USR va fi văzut cu aceeaşi bunăvoinţă cu care au fost văzute acţiunile lui Kovesi. Ăsta e adevărul, lumea se schimbă. Nu ştiu dacă se schimbă în bine! În România, mai am o singură întrebare. Care mai este rolul preşedintelui Klaus Iohannis? Mai are el un rol?", a mai spus Bogdan Chirieac. 

VEZI ŞI Numirea prefecților-mărul discordiei în coaliția de guvernare. Negocierile PNL, USR PLUS, UDMR - nou blocaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel