PNL și PSD, candidat comun la prezidențiale? Nicolae Ciucă: Funcția de președinte nu se negociază. PNL nu poate să se dea la o parte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a vorbit despre posibilitatea unui candidat comun la prezidențiale.

Invitat la Digi 24, Nicolae Ciucă a vorbit despre alegerile prezidențiale de anul acesta și posibilitatea unui candidat comun.

Cosmin Prelipceanu: PNL şi PSD vor avea candidat comun la preşedinţie?

Nicolae Ciucă: Este o întrebare la care am răspuns şi consider că este cât se poate de onest faţă de electorat. Să vedem care sunt rezultatele...

Cosmin Prelipceanu: Deci nu excludeţi această variantă.

Nicolae Ciucă: Să vedem care sunt rezultatele alegerilor locale şi europarlamentare, să vedem care este profilarea din punct de vedere a perspectivei în percepţia cetăţenilor romani, iar funcţia de preşedinte al ţării nu se negociază între două partide, cu atât mai puţin între câţiva oameni. Este cea mai importantă funcţie pentru cetăţenii României. Cetăţenii trebuie să aleagă persoana care va ocupa această funcţie.

Cosmin Prelipceanu: Din ce mi-aţi spus, eu am înţeles că nu excludeţi varianta după europarlamentare, cum spune Marcel Ciolacu. Pe 9 seara sau pe 10 veţi avea o discuţie în coaliţie despre ce faceţi mai departe, iar pe tapet este inclusiv o candidatură comună la Cotroceni, da?

Nicolae Ciucă: Asta aţi interpretat dumneavoastră. Nu! Ceea ce pot să vă spun este că, dacă ne uităm un pic în istorie, PNL anul acesta în mai va sărbători 149 de ani de existenţă şi, de-a lungul timpului, a avut o contribuție esenţială la tot ce a reprezentat moment istoric important în evoluţia noastră ca naţiune. Atunci, consider că PNL, cum şi-a asumat de fiecare dată - şi la câştigarea independenţei, şi la realizarea României Mari, şi la Constituţia din 1923, şi la tot ce a însemnat parcursul proeuropean şi euro-atlantic al României, nu poate să se dea la o parte şi să nu aibă un candidat la alegerile prezidenţiale.

Cosmin Prelipceanu: Așadar, excludeți varianta unei candidaturi comune.

Nicolae Ciucă: Tocmai v-am răspuns un pic mai devreme

Cosmin Prelipceanu: Nici asta nu excludeţi - nici candidatura comună, nici varianta... Nu spuneţi nici da, nici nu. "Vedeţi după 9 iunie" - asta înţeleg.

Nicolae Ciucă: Este o chestiune pe care am clarificat-o spunând că PNL a avut, de-a lungul istoriei, curajul să își asume toate aceste momente importante ale naţiunii române. Ca atare, nu văd de ce, acum, cine ştie ce ar putea să apară care să schimbe fundamental această opţiune şi această atitudine a noastră. Este o perspectivă care trebuie să ţină cont de o schimbare fundamentală, de 180 de grade a actualului context prin care PNL să fie determinat să nu aibă candidat la alegerile prezidenţiale.

Cosmin Prelipceanu: Confirmaţi că Marcel Ciolacu face presiuni să existe această candidatură comună PNL-PSD?

Nicolae Ciucă: În interiorul unei coaliţii de guvernare există discuţii. Presiunile, de fiecare dată, se rezolvă şi se scad pe timpul negocierilor, pe timpul argumentelor pe care le aduce fiecare dintre noi. Fiecare îşi doreşte ca în această coaliţie să aibă propria identitate ideologică şi doctrinară. Chiar dacă suntem într-un construct politic care şi-a asumat responsabilitatea stabilităţii ţării, tot ceea ce ţine de identitatea noastră ideologică şi doctrinară trebuie să fie manifestată în ceea ce înseamnă actul de guvernare şi politicile publice pe care PNL le promovează.

Cosmin Prelipceanu: Remarc că nu aţi spus "nu". La întrebarea mea, răspunsul dumneavoastră nu a fost "nu".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel