PNL Sector 1 îi cere primarului Armand să îl demită pe administratorul public care a ratat 15 milioane lei din PNRR
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / Raul Stef
Inquam Photos / Raul Stef
PNL Sector 1 îi cere primarului Armand să îl demită pe administratorul public care a ratat 15 milioane lei din PNRR.

DC News a fost primul site care a sesizat acest subiect: Clotilde Armand dă cu piciorul la 3 milioane de euro din PNRR. Ca să se scuze, city-managerul Tudor Roșca îi acuză pe ceilalți primari, de la Nicușor Dan la Radu Mihaiu, de ”manipulare abjectă”. Citiți aici articolul integral: https://www.dcnews.ro/clotilde-armand-da-cu-piciorul-la-3-milioane-de-euro-din-pnrr-ca-sa-se-scuze-city-managerul-tudor-rosca-ii-acuza-pe-ceilalti-primari-de-la-nicusor-dan-la-radu-mihaiu-de-manipulare-abjecta_906783.html

”Incompetența și impostura ating noi limite la Primăria Sectorului 1. După ce au ratat o finanțare de peste 15 milioane lei din PNRR, pentru modernizarea stațiilor STB, Clotilde Armand și gașca de incompetenți cu care conduce Sectorul 1 invocă din nou războaie imaginare și comploturi universale, încercând să distragă atenția de la adevărata problemă.

De parcă nu ar fi suficient că de peste doi ani sectorul este administrat la cel mai slab nivel din istorie, că nu au proiecte majore și nu sunt în stare să facă investiții, lipsa implicării și aroganța de care dau dovadă au consecințe grave. Practic, sectorul 1 va fi singurul din București care va rămâne cu stațiile de transport public nemodernizate (deși are cele mai multe), pentru că în clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație.

„PNL Sector 1 îi solicită urgent primarului Armand să îl demită din poziția de administrator public pe acest Tudor Roșca, numit de aceeași Armand fără concurs și care nu a demonstrat decât incompetență. Chiar și în al doisprezecelea ceas, în loc să își asume greșeala și, eventual, să își dea demisia de onoare, protejatul lui Armand încearcă să invoce un complot al celorlalți primari, cel mai probabil un nou război cu inamici imaginari. Le reamintesc celor care conduc această primărie că administrația locală este o treabă serioasă.

Afirmația este de-a dreptul hilară. Există o hotărâre a Consiliului general al Municipiului București din octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial. Toate celelalte Primarii de sector au aprobat proiectul și asocierea cu Primăria Capitalei, mai puțin cel al sectorului 1. Sunt documente oficiale, nu discuții purtate la cafea care nu au ajuns și la Clotilde Armand. Este efectiv o oportunitate de modernizare a sectorului, cu peste 15 milioane de lei din PNRR, ratată din cauza incompetenței. Trebuie să existe consecințe”, a declarat Dinu Gheorghe, consilier local la Sectoru1 și lider al grupului de consilieri PNL.

Cronologia evenimentelor

Conform primei variante a proiectului, aprobată în toamna anului trecut de Consiliul General al Municipiului București, trebuiau digitalizate 304 stații la nivelul Sectorului 1, restul. Investițiile cu bani europeni vor fi în afișare electronică, cu spațiu destinat pentru hărți și programul de funcționare, dar și dezvoltarea unor elemente ITS integrate care să informeze în timp real călătorii.

Primăria Sectorului 1 ar fi putut atrage suma eligibilă de 3.199.830,19 euro fără TVA, fonduri din PNRR.

Consiliul General al Municipiului București a adoptat proiectul de depunere a cererii de finanțare prin PNRR în octombrie 2022, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial.

Toate celelalte cinci consilii locale de sector au aprobat prin hotărâri, tot în octombrie, proiectul și asocierea în acest parteneriat cu Primăria Capitalei:

Consiliul Local al Sectorului 2 a adoptat, în 5 octombrie 2022, HCL 368.

Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat, la 11 octombrie 2022, HCL 453.

Consiliul Local al Sectorului 4 a adoptat, la data de 7 octombrie 2022, HCL 268.

Consiliul Local al Sectorului 5 a adoptat, la data de 6 octombrie 2022, HCL 168. Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat, la data de 6 octombrie 2022, HCL 260.

Aceste hotărâri includeau Acordul de parteneriat cu Primăria Capitalei, în care figurează, ca “Partener 2” și Sectorul 1 al Municipiului București, și alocarea sumelor aferente fiecărui sector, prin fonduri PNRR. Primăria Sectorului 1 figura în prima variantă a Hotărârii Consiliului General. Consiliul Local Sector 1 nu a avut pe ordinea de zi niciun astfel de proiect, primarul fiind ocupat cu atacuri la adresa consilierilor în loc să facă ce au făcut alți 6 primari din 7.

În Anexa 2 la Hotărârea HCGMB 454 din 10 octombrie 2022, a fost aprobat și Acordul de parteneriat, în care Primăria Capitalei, reprezentată de Nicușor Dan, este lider, iar toate cele șase sectoare, inclusiv Sectorul 1, prin Clotilde Armand, erau parteneri.

Informația că Primăria Municipiului București vrea să se asocieze cu primările de sector pentru modernizarea stațiilor STB, cu finanțare din PNRR, a apărut inclusiv în presă.

În ianuarie 2023, Consiliul General al Municipiului București s-a întrunit din nou în ședință și a adoptat HCGMB nr. 2/31.01.2023 privind modificarea HCGMB nr. 454/10.10.2022. Concret, s-a modificat, atunci, articolul 2, valoarea proiectului fiind scăzută la 52.907.904,23 lei fără TVA, din care cheltuielile eligibile prin PNRR au ajuns la 27.927.027,81 de lei fără TVA.

A fost modificată și Anexa 2, privind Acordul de parteneriat, din el dispărând partenerul Primăria Sectorului 1. În proiect au rămas de digitalizat 968 de stații, din care 244 în Sectorul 2, 205 stații în Sectorul 3, 188 de stații în Sectorul 4, 149 de stații în Sectorul 5 și 182 de stații în Sectorul 6.

Au urmat și hotărâri ale consiliilor locale de sector, de modificare a celor inițiale. Din documentele justificative reiese informația că “Primăria Capitalei a transmis în atenția partenerilor, la data de 20 ianuarie 2023, informații despre “eliminarea din parteneriat a Sectorului 1 al Municipiului București, ca urmare a nedepunerii documentelor necesare” și includerea în acordul de parteneriat exclusiv a partenerilor care au depus documentele necesare și indicarea sumelor alocate acestora”, a transmis PNL Sector 1.

VEZI AICI COMUNICATUL INTEGRAL - https://media.dcnews.ro/other/202302/comunicat-de-presa-27-02-2023_69485300.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel