Data actualizării:
Data publicării:

PNL scădere în sondaje. Rareș Bogdan, reacție după prăbușire

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte și europarlamentar PNL,  a vorbit despre scăderea Partidului Național Liberal în sondaje.

Conform unui sondaj prezentat de Radu Tudor la Antena 3, marți seară, PNL a scăzut în sondaje, în 12 luni, cu 12%. Rareș Bogdan nu a negat procentele.

"Această scădere înseamnă, pe de-o parte, costurile unei pandemii extrem de complicate cu măsuri care nu au fost întotdeauna populare. Înseamnă, de asemenea, comunicare deficitară. O parte dintr-o bună guvernare înseamnă măsuri corecte pentru cetăţeni, înseamnă comunicare coerentă şi corectă plus curaj. Guvernul nu a dus lipsă de curaj sau de măsuri, dar din păcate comunicarea a fost uşor deficitară şi chiar şi măsurile foarte bune care erau pentru protejarea vieţii cetăţenilor nu au fost comunicate cel mai bine.

"Am avut un conflict pe care nu am ştiut să îl gestionăm"

Pe lângă asta, au fost câteva momente care au dus la îndepărtarea unor fracţiuni de votanţi. În momentul în care am câştigat alegerile europarlamentare, noi am câştigat alegerile cu 2,6 milioane de voturi. La alegerile parlamentare, am luat 1,6 milioane de voturi. Asta înseamnă o pierdere de aproximativ 800.000 de voturi între cele două momente. Ce s-a întâmplat între ele... Pentru că, între timp am, avut şi  alegerile prezidenţiale, cu un excelent candidat en fanfare, şi am avut şi alegerile locale pe care, de asemenea, le-am câştigat, dar prin aportul exclusiv nu al conducerii centrale al partidului, ci prin aportul unor primari de succes - gen Ilie Bolojan, Emil Boc - şi al unor președinți de consilii județene - gen Alin Tișe sau Ion Dumitrel...

Între aceste momente, am avut un conflict pe care nu am ştiut să îl gestionăm - cu biserica - şi aici a fost o problemă majoră în momentul în care am închis bisericile pentru stăvilirea pandemiei, dar în acelaşi timp am păstrat încă două săptămâni deschise păcănelele, iar lucrul ăsta ne-a afectat puternic. În momentul în care trebuia să comunicăm cu Biserica Ortodoxă şi cu celelalte culte, dar cu Biserica Ortodoxă pentru Sfânta Paraschieva, Sfântul Andrei, Sfântul Dumitru, s-a întrerupt dialogul şi s-a intrat într-un gen de agresiune non-verbală. Chestiunea asta a afectat electoratul şi a mutat o parte din electoratul nostru tradiţional conservator spre zona AUR sau pur şi simplu i-a ţinut în afara zonei de alegeri, în afara actului electoral de pe 6 decembrie", a spus Rareș Bogdan, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

"A fost un curent împotriva noastră"

"De asemenea, a fost un moment foarte dificil din nou, pentru a stăvili răspândirea coronavirusului, un moment extrem de critic de la sfârşitul lunii octombrie, când părea că România sare de pragul de 10.000 şi se duce spre 20.000 - erau multe previziuni groaznice. S-a luat măsura închiderii pieţelor. În România, sunt 542 de piețe funcţionale, din care 180 sunt acoperite. Efectiv s-au închis 46 de pieţe, după care au rămas închise 28, dar la nivel naţional s-a păstrat imaginea că pieţele au fost închise, că oamenii stau în frig şi au rămas deschise supermarketurile, ceea ce a creat o anumită degringoladă.

De asemenea, Guvernul a luat o măsura bună prin care a stăvilit răspândirea coronavirusului, prin măsura închiderii şcolilor sau nedeschiderii şcolilor. Acea măsură a fost în primele trei din Europa, după care au venit 22 de state cu aceeaşi măsură. Măsura a fost una corectă pentru că prin intermediul copiilor s-ar fi ajuns la răspândirea virusului şi s-ar fi ajuns la părinţii de acasă. (...) Guvernul a luat o măsură bună, dar și aici au fost măsuri dure împotriva noastră şi un curent împotriva noastră.

"Aproape că plângeau oamenii"

De asemenea, măsura legată de HoReCa. HoReCa nu înseamnă foarte mult ca PIB, ci undeva la 2,4-2,8%, dar ca impact este uluitor pentru că HoReCa nu înseamnă doar 240.000 de oameni care lucrează în hoteluri, restaurante, baruri, cluburi. Înseamnă şi cei care lucrează în industria alternativă, respectiv cei care transportă pâine, cei care furnizează băuturi, legume şi aşa mai departe. Undeva la 400.000 de oameni afectaţi.

Eu care mănânc de vreo zece ani în Bucureşti, la prânz, prin diverse locuri, restaurante... Erau oameni care au votat şi îmi spuneau: "Domnule Bogdan, am votat la europarlamentare şi după cu dumneavoastră pentru că vă ştim şi avem încredere. Nu vă supăraţi, nu mai votăm cu partidul dumneavoastră" - "'Dar ce s-a întâmplat?" - "Domnule, avem rate, avem credite, patronii noştri nu mai pot rezista. Noi trăiam mult din tips, nu doar din acest salariu minim şi, dacă nu deschideţi măcar 30% din toate locurile, noi nu mai putem". Aproape că plângeau oamenii", a mai spus Rareș Bogdan.

"Acel 25% ne va crea o mare problemă"

"Acestea au fost doar câteva dintre măsuri plus chestiunile care au ţinut de eficiența sau mai puţin eficiența unor miniştri. Eu, din punctul ăsta de vedere al modului în care a gestionat criza, nu am niciun reproş la adresa lui Ludovic - a făcut tot ce a fost omeneşte -  şi nici la adresa lui Florin Cițu pentru că el a ţinut economia pe lina de plutire. Am alte chestiuni, nu le mai repet, nu ne mai uităm în trecut. Ne uităm în viitor şi aşteptăm reformele.

Astea sunt o parte din probleme plus o lipsă de mobilizare în ziua votului, ceea ce a dus la o prezență de 32% la vot, o prezență mică, de sub 7 milioane şi ceva de alegători - o problemă serioasă. Acel 25% ne creează o problemă şi ne va crea în următorii trei ani şi jumătate o mare problemă din punct de vedere al gestionării treburilor ţării. Una era dacă PNL era 32% sau 30% şi una este un PNL de 30% nevoit să intre într-o coaliţie complicată, unde trebuie să cedeze lucruri, zone vitale, lucruri uneori nefireşti", a spus Rareș Bogdan

Sondajul arată că PNL avea 38% în ianuarie 2020 și 26% în ianuarie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel