PNL, şansă uriaşă RATATĂ. Val Vâlcu: Acum era momentul să riposteze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Ludovic Orban
Ludovic Orban
Jurnalistul Val Vâlcu a analizat declaraţiile făcute de către Manfred Weber, cel care a spus că Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen, de la începutul anului viitor, cu frontierele aeriene, ţara de la sud de Dunăre urmând a fi decuplată de România. 

Val Vâlcu apreciază că PNL a avut şansa ca, astăzi, să reacţioneze după declaraţiile făcute de Manfred Weber, cu privire la decuplarea României de Bulgaria în procedura de intrare în spaţiul Schengen, Bulgaria urmând a face parte, de anul viitor, din Schengen cu frontierele aeriene şi, astfel, să dea un semnal către electoratul naţionalist din România şi nu numai. 

Val Vâlcu scoate în evidenţă faptul că acum decuplarea celor două ţări în procesul de aderare la Schengen nu mai e o problemă, chiar dacă, în urmă cu ceva ani, când în România se făceau arestări pe bandă rulantă, iar 'lupta anticorupţie duduia', acest lucru era exclus. 

Anterior, decuplarea celor două ţări era exclusă

În perioada în care Traian Băsescu era preşedinte, iar ambele ţări îşi îndepliniseră angajamentele privind aderarea - căci acest proces depindea de criterii strict tehnice, fiind adăugate ulterior alte criterii - s-a spus că nu poate intra doar România în Schengen, ţară în care la noi 'producţia de arestări era mare', iar bulgarii să rămână afară din cauză că ei aveau zero permanent, nefiind niciun lider politic cercetat şi arestat. 

S-a spus că cele două ţări nu pot fi decuplate, nu poate intra doar România, iar Bugaria să fie dată de-o parte. Aceasta a fost explicaţia care s-a dat atunci. Acum, însă, pe baza rezoluţiei din Parlamentul European votată chiar şi de către politicienii români din PNL - aceasta cu toate că, iniţial, se discutase ca PNL să nu voteze rezoluţia - acum un lider PPE spune că Bulgaria poate intra în Schengen fără România. Deci, acum, nu mai e o problemă decuplarea, comentează Val Vâlcu. 

PNL a ratat şansa de a arăta o politică naţională

PNL a ratat şansa de a arăta o politică naţională, ar fi trebuit să treacă de la această critică stridentă şi sterilă pe care o fac şi USR şi MRÎ, şi să vină să protesteze faţă de afirmaţiile lui Weber, legate de decuplarea României şi Bulgariei de la intrarea în Schengen. Cum poţi să spui că Bulgaria e mai puţin coruptă decât România? Tocmai a fost ucisă o jurnalistă de investigaţii, ceea ce în România nu s-a întâmplat.

PNL a ratat şansa de a reconfirma, de a recâştiga electoratul naţionalist care nu e atras de PSD. Acum era momentul să riposteze, să dea o replică lui Manfred Weber, să se disocieze de aceste atacuri la adresa României. Electoratul PNL, dincolo de satisfacţia meschină de genul 'uite ce i-a tras-o PSD-ului', este, cu siguranţă, nemulţumit de faptul că suntem discriminaţi. Au ratat un moment în care puteau să rezoneze cu publicul naţionalist din România care nu e în bazinul electoral al PSD. Au rămas la aceeaşi opoziţie stridentă, sterilă, de genul: 'PSD e de vină'. Dar tu ce ai făcut ca să te opui acestei nedreptăţi?

Lecţia dată de Ion Iliescu nu a fost învăţată

În 1998, atunci când Emil Constantinescu l-a demis pe Radu Vasile, forţând Constituţia, s-a pus problema în PSD să îl suspende pe Emil Constantinescu. Situaţia economică era grea, lumea era nemulţumită, iar Ion Iliescu s-a opus: a spus că nu mai avem premier, nu se poate să rămânem şi fără preşedinte şi, astfel, să creăm o criză, practic să dispară, în acelaşi timp, ambele centre de putere. Pentru acest fapt, Ion Iliescu a fost recompensat, a avut o creştere de popularitate iar această lecţie, iată, nu a fost învăţată. Era un moment propice să treacă peste calculele politice meschine şi să intervină public. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel