PNL, PSD și UDMR, în ședință. Chirieac: Ce se va întâmpla dacă vine și Kelemen Hunor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea
Conducerea PNL, PSD și UDMR ar urma să se întâlnească, miercuri după-amiază. Pe agenda coaliției de guvernare, s-ar putea afla și poziționarea lui Kelemen Hunor după declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban. Subiectul a fost comentat de analistul politic Bogdan Chirieac.

Liderii coaliției nu s-au mai reunit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2, iar alți lideri au plecat în vacanță.

„Este un semn de întrebare (n.r. cu privire la Kelemen Hunor). Ultimul lucru pe care l-ar dori PNL și PSD ar fi să-l deranjeze pe domnul Kelemen Hunor, dar nu prea au control din cauza reacțiilor internaționale ferme - pe deplin îndreptățite, pentru că nu poți aplauda un discurs rasist al premierului Ungariei”, a spus, miercuri, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.

„Dacă vine domnul Kelemen Hunor la ședință, va avea de înfruntat mici reproșuri și cam atât. Nu cred că se va întâmpla altceva. În acest moment, Guvernul nu are suficientă putere pentru a cere nu UDMR - UDMR să rămână la guvernare - ci lui Kelemen Hunor să facă pasul înapoi. Iar Kelemen Hunor va spune, dacă plec eu, pleacă tot partidul”, a precizat Bogdan Chirieac.

Întrebat cu privire la remaniere, Bogdan Chirieac a spus: „Remanierea ar trebui să se facă, să se discute. Să facă, însă, remaniere în plină vacanță, este puțin probabil, mai ales că se discută despre ministere cheie, cum este Ministerul Energiei.”

Citește și...

Ciolacu: Un Guvern funcţionează şi cu remanieri

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus, marți, că va fi făcută o remaniere guvernamentală şi va exista o discuţie aplicată în acest sens în coaliţie.

„Sunt ferm convins că se va face, la un moment dat, o remaniere. Asta a fost discuţia de acum o lună, o să avem o discuţie mai aplicată în interiorul coaliţiei. Nu vreau să am o discuţie punctuală despre cineva anume. Mi se pare corect întâi să discut cu premierul şi pe urmă cu colegii mei. Nu vin aceste veşti la televizor date de cineva. Cred că un Guvern funcţionează şi cu remanieri. E ceva normal, nu că susţin o anumită remaniere sau nu”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament. 

Întrebat va fi o remaniere mai extinsă, nu doar trei miniştri, liderul social-democraţilor a replicat: „Nu v-am spus nici de primii trei!”

Întrebat dacă vor pleca acasă membrii Executivului care nu vor fi capabili să reducă cheltuielile cu 10% la instituţiile pe care le conduc, Marcel Ciolacu a spus: „Presupun că prim-ministrul are o grilă de evaluare!”

Citește și...

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR

Mugur Isărescu are un mesaj pentru bănci. „De regulă, între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. (...) De mai bine de patru, cinci luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul. ROBOR s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. În primul rând, acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, așa funcționează piețele de peste tot din lume, mai ales în perioadele de criză. Overreaction se zice în engleză. Sunt și alți termeni. Găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori, pe extreme, și pe piețele valutare se întâmplă acest lucru, și pe piețele monetare cu dobânzile, și la bursa de valori. Sunt lucruri absolut normale. Acum a fost clară tendința băncilor și a celor care acționează pe piața monetară la termen să privească pesimist viitorul”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). 

„Trec la al doilea motiv. Nu e vorba de dobânzile peste noapte, o săptămână, o lună. E vorba de dobânzile la trei luni, șase luni. Așa au văzut băncile viitorul. Inflație mai mare, mult mai mare, foarte greu de stăvilit, și, în consecință, acesta este ROBOR-ul. Cotațiile au fost cu mult peste rata de politică monetară”, a spus Mugur Isărescu, marți, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

„Dar vă întreb așa: Cine a avut o privire mai optimistă privind viitorul legat de inflație, nu numai la noi, în general, în lume, și legat de ratele de dobândă? Eu personal trebuie să recunosc condițiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă din o anumită limită, să sară calul cu ROBOR, cum am spus”, a continuat Mugur Isărescu.

„În afară de condițiile de lichiditate, bineînțeles că băncile s-au uitat și la atmosfera generală din lume, discuțiile despre foamete, dezechilibre majore. Nu le iau apărarea băncilor, ci le transmit un mesaj personal: Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale și, atunci, probabil, că se va apropia ROBOR la trei luni de rata de politică monetară. Sper și cred că se va întâmpla acest lucru”, a subliniat Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel