PNL are soluții pentru criza energiei. Vrea să oblige companiile din domeniul energetic să își facă stocuri
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Florin Cîțu, despre soluțiile privind criza energiei (captură video)
Florin Cîțu, despre soluțiile privind criza energiei (captură video)
Cîțu afirmă că are soluții pentru criza energetică, însă ele pot fi puse în aplicare abia anul viitor. Companiile de stat ar putea fi obligate să își facă stocuri de energie, pentru a face față situațiilor de criză.

Florin Cîțu a anunțat că PNL a avut o serie de discuții pe subiectul energiei, din care a reieșit o propunere ce urmează să fie detaliată în cadrul coaliției. Propunerea, relativ apropiată de cea anunțată de Germania, prevede ca firmele din domeniul energiei, companiile de stat, să vândă doar o parte din producție, cu alte cuvinte, să își păstreze pe stoc o parte din producție, astfel încât acestea să facă față în situațiile de criză.

”Sunt discuții pe energie, a fost o discuție interesantă pe care PNL o va susține, și este propunerea noastră. Pe Piața forward, se vând contractile la termen, astăzi nu este nevoie să plătești nimic până nu ai contractual. Este o formă de contract, a fost acceptată, există această formă de contract. Ne-am propune ca într-o anumită perioadă, nu știu, o lună de zile, după ce s-a încheiat acest contract, să vii cu banii și să plătești, pentru că altfel, cineva care încearcă să facă speculații, nu ar mai face pentru că încearcă să pună banii jos. Al doilea lucru, companiile de stat din România, într-o perioadă de criză, poate ar trebui să ne gândim să nu lăsăm așa mult să vândă toată producția pe Piața forward, măcar o parte din ea să o păstreze pentru situații de criză”, a declarat Florin Cîțu, la Parlament.

Cîțu: ”Trebuie să învățăm din această lecție”

Acesta a și exemplificat modul de operare al propunerii sale, precizând că, din păcate nu poate fi pusă în aplicare chiar din acest an. ”Să spunem, în situații de criză nu poți să vinzi pe Piața forward decât “x” din producție. Atunci ne-am asigura. Din păcate, anul acesta, producția de energie a fost vândută, în mare parte pentru 2022, dar trebuie să învățăm din această lecție. Sunt două soluții pe care noi le-am susține. Una este să trebuiască să plătești, după o lună de zile, o parte din contract. A doua, companiile de stat să nu mai vândă toată producția forward, să vândă doar o parte din ea”, a mai spus Cîțu, adăugând că va  detalia aceste propuneri în cadrul coaliției.

De asemenea, Cîțu a precizat că și alte piețe au trecut prin astfel de lecții ale crizei, dar că trebuie să ne repliem și să învățăm din acestea. ”Trebuie să învățăm din lecțiile crizei. Se întâmplă și pe celelalte piețe, lucrurile sunt similare, trebuie să învățăm din ele”, a concluzionat liderul PNL.

Vezi și: Soluția Germaniei la CRIZĂ: Forțează companiile de gaze să facă PROVIZII pentru iarnă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel