Data publicării:

Plouă carbon: Cine poluează cel mai mult cerul Europei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Potrivit unui studiu, marile zboruri europene low-cost au emis mai mult CO2 în 2022 decât înainte de pandemie.

Recuperarea călătoriilor post-COVID-19 a fost rapidă. Dar promisiunea că va fi și ”green” nu s-a ținut, dimpotrivă: în 2022, zborurilor low-cost au poluat mai mult decât în 2019, adică înainte de pandemie, plătind pentru emisiile lor un preț mult mai mic decât cel stabilit de piața de CO2. Acest lucru a fost raportat de un studiu al Trasport&Environment, lobby-ul care luptă pentru ca transportul să fie mai durabil.

Campionul european al emisiilor de CO2 a fost din nou compania irlandeză Ryanair, cu 13,3 milioane de tone emise. Pe locul doi se află compania germană Lufthansa, cu 8,6 milioane de tone. Compania franceză, Air France, închide podiumul marilor poluatori ai cerurilor europene, cu 8 tone. Wizzair din Ungaria se află pe locul opt cu 3,7 milioane de tone, iar, la fel ca în cazul Ryanair, emisiile sale au crescut față de 2019. 

 

T&E arată cu degetul taxele de mediu, precum sistemul de comercializare a cotelor de emisii, ETS, acuzat că nu sunt suficiente măsuri pentru a împinge companiile să-și reducă impactul asupra mediului.

În timp ce prețul carbonului este stabilit în prezent la aproximativ 100 de euro pe tonă, datorită unei serii de scutiri și cote de emisii gratuite, companiile aeriene plătesc mult mai puțin. 

Wizzair, de exemplu, a cheltuit în 2022, 49 de euro pe tonă, urmată de Ryanair cu 44 de euro și EasyJet cu 29 de euro. Companiile aeriene low cost care operează cu zboruri pe distanțe scurte plătesc cel mai mare preț. Asta pentru că, în conformitate cu standardeler europene, cei care operează și zboruri pe distanțe lungi se bucură de scutiri mai mari.

Și astfel, Lufthansa, care ocupă locul doi în Europa pentru poluare, plătește doar 11 euro pe tonă emisă și AirFrance, 7 euro. "Companiile aeriene emit cantități mari de CO2 fără a plăti prețul corect pentru poluarea lor. UE își bate joc de principiul ”poluatorul plătește”, conchide T&E. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel