Ploile din iunie de la Galaţi, facturate în august. Cât vor plăti la apă gălăţenii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Ploile diluviene care au inundat Galațiul în cursul lunii iunie se vor regăsi și pe facturile fiecăruia dintre noi, ce vor fi emise de Apă Canal în luna august. 

Părerile sunt, evident, împărțite, depinde de care parte a... facturii ești.: "Plătim nejustificat apa de ploaie" - spun mulți dintre gălățeni; "Se plătește serviciul care include colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice", scrie pe site-ul Apă Canal.

Facturarea apei meteorice se face de către Apă Canal lunar, pe baza datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) cu două luni înainte și pe baza cotei indivize a fiecărei proprietăți. Așadar, pentru luna iunie, când a plouat torențial în mai multe zile, calculul se face pe facturile lunii august. "Facturarea se face prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică transmisă de ANM cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator (verificate cu datele din actul de proprietate) și cu coeficienții de scurgere recomandați de normele și normativele tehnice în vigoare", explicau reprezentanții Apă Canal SA Galați, conform Viaţa Liberă.

A plouat în câteva zile mai mult decât în fiecare din ultimii trei ani!

Pentru transparență, Apă Canal publică, pe site-ul propriu, cantitățile de precipitații lunare comunicate de Centrul Meteorologic Regional Moldova al ANM, încă din anul 2015, la rubrica "Apa meteo".

Pentru luna iunie 2021, cifra este incredibilă. Nu mai puțin de 285,2 litri de precipitații pe metrul pătrat! Nu numai că este de aproape două ori mai mult decât a plouat în ianuarie, februarie, martie aprilie și mai 2021 la un loc, dar este cea mai mare cantitate de apă înregistrată în Galați din ianuarie 2015 încoace, conform datelor ANM. Ca să vă faceți o idee, în martie, cantitatea de precipitații a fost de 30,2 l/mp, în aprilie - 38,4 l/mp, iar în mai - 54,4 l/mp.

Ploile din iunie 2021 au vărsat mai multă apă decât fiecare din ultimii trei ani: 2018-2020. Însă anii 2017, 2016 și 2015 au fost mai ploioși și au avut și ei vârfurile lor: 154 l/mp în iulie 2017, 207,8 l/mp în octombrie 2016 și 122,4 l/mp în noiembrie 2015. Este clar că luna iunie 2021 a fost însă luna recordului absolut.

Spațiile verzi, luate în calculul apei meteorice

După ploile din iunie, reprezentanții Apă Canal menționau o cantitate totală de aproximativ 200.000 de metri cubi de apă evacuată prin pompele de la Stația "13 Iunie". Însă nu toată apa de ploaie a ajuns în conductele Apă Canal, în numeroase zone fiind infiltrații, surpări sau formându-se bălți care au așteptat soarele, ca să se evapore.

La blocurile înconjurate numai de beton și asfalt, apa a fost preluată în întregime de conductele noastre. Spațiile verzi care apar în proprietatea altor blocuri vor fi luate în calcul, ca suprafață, cu un coeficient mai mic, pentru că o parte din apa căzută s-a scurs în pământ", a declarat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al Apă Canal Galaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel