Ploaie de stele impresionantă în noaptea de 17 spre 18 noiembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Observatorul Vasile Ușureanu
Sursă foto: Observatorul Vasile Ușureanu
Leonidele sunt un fenomen astronomic specific lunii noiembrie. 

”În fiecare noiembrie planeta noastră trece prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele.

Micile particule de praf intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul „stele căzătoare”

Predicții pentru 2022

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Leonidele sunt active în luna noiembrie, între 6 şi 30 noiembrie. În această perioadă se pot observa pe cer, după ora 1, meteori ce vin din constelația Leo. Aveți cele mai mari șanse de a observa stelele căzătoare Leonide în noaptea de maxim. Anul acesta (2022) maximul se va produce în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, ora 1 dimineața.

Astfel, în noaptea de 17 spre 18 noiembrie putem vedea cele mai multe Leonide. Numărul de Leonide din noaptea maximului ar putea fi de 10-15 pe oră.

În noaptea de maxim Luna va răsări la miezul nopții, dar va fi în seceră subțire. Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximul atins de acest curent a fost de maxim 10 meteori pe oră.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini poluante. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este țară sau la munte. Este bun și un loc situat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 20 de meteori pe ora. Cei ce observa din orașe vor vedea foarte puține stele căzătoare sau probabil nici una.

Cum se pot observa?

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de niciun instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de noimebrie sunt geroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Ce se va vedea pe cer?

Urmărind bolta cerească veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind și numele de “stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum să cadă. Ați observat doar o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pamantului și la frecarea cu aerul a luat foc. Predicțiile spun că se vor vedea maximum 20 de meteori pe oră”, scrie Observatorul Vasile Urseanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel