Data publicării:
Ploaie de meteoriți la noapte. "Este ca și cum Pământul ar fi parbrizul și meteoriții ar fi insectele care se izbesc de atmosferă"
În seara aceasta, pe 30 iulie, cerul din SUA va fi martorul unui spectacol rar: vor fi două ploi de meteoriți — Delta Aquariids și Alpha Capricornids.
Acest eveniment oferă o șansa rară de a asista la un spectacol ceresc inedit al meteoriților, inclusiv la celebrele „bile de foc” care atrag atenția observatorilor de pe tot globul.
Când pot vedea oamenii spectacolul ceresc
Pentru a prinde cele mai bune momente ale acestui spectacol cosmic, specialiștii recomandă să vă pregătiți între orele 2:00 și 4:00 dimineața, ora locală (SUA). Nick Moskovitz, astronom planetar la Observatorul Lowell din Arizona, subliniază importanța acestui interval orar pentru vizionare. Deși observatorii din emisfera sudică vor avea parte de un spectacol mai bun datorită poziției constelațiilor, cei din emisfera nordică pot în continuare să admire ploaia de meteoriți dacă știu unde să se uite.
Pentru cei din Statele Unite, Moskovitz sugerează găsirea unui loc cu o vedere clară spre orizont, departe de poluarea luminoasă: „Dacă vă uitați spre cerul sudic din SUA, veți vedea meteoriți care vin din emisfera sudică și se îndreaptă spre nord, est și vest”, explică Moskovitz, care utilizează aproape 100 de camere pentru a observa ploi de meteoriți în fiecare an.
Două ploi de meteoriți, o singură noapte
Delta Aquariids și Alpha Capricornids sunt denumite după constelațiile din sud – Vărsătorul și Capricornul –, de unde par să iradieze. Deși fiecare dintre aceste ploi de meteoriți este mai puțin spectaculoasă decât altele mai mari, cum ar fi Perseidele, combinate oferă o șansă unică de a observa două tipuri diferite de meteori în aceeași noapte. În timpul apogeului, Delta Aquariids pot produce aproximativ 25 de „stele căzătoare” pe oră, în timp ce Alpha Capricornids generează în jur de 5 pe oră. Alpha Capricornids sunt cunoscute pentru producerea unor bile de foc strălucitoare.
Terra traversează în mod regulat fluxuri de praf, gheață și resturi lăsate de comete care trec prin sistemul nostru solar. Când acest material intră în atmosfera Pământului, se va incendia și va forma o stea căzătoare, cunoscută sub numele de meteor: „Este ca și cum Pământul ar fi parbrizul și meteoriții ar fi insectele care se izbesc de atmosferă”, mai spune Moskovitz. În acest caz, fenomenul rar al ploii duble de meteoriți este rezultatul a două fluxuri spațiale care sunt atât de apropiate încât par să formeze un eveniment dublu.
Spectacolul poate fi observat cu ochiul liber
Pentru a maximiza șansele de a vedea cât mai mulți meteoriți, nu sunt necesare telescop sau binoclu – meteoriții se mișcă prea repede pentru a fi observați în detaliu. Tot ce aveți nevoie să priviți cerul și puțină răbdare. „Mulți oameni ies afară, sunt dezamăgiți după cinci minute și se întorc înăuntru. Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca ochii să se adapteze la întuneric”, mai adaugă Moskovitz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News