Data publicării:

Pleci în concediu spre mare și nu te mai întorci. Imaginile cu Iulia Papazissu ar trebui să fie văzute de oricine

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Săptămâna trecută, Iulia Papazissu, nepoata artistei Amelia Papazissu, a murit, la vârsta de 23 de ani, într-un teribil accident.

Iulia Papazissu a murit în drum spre mare. Era prima ei zi de concediu. „Gata și unghiuțele mele de concediu. Mi-am făcut slim, forma mea preferată. Locuri libere din data de 3 august!”, a scris Iulia pe Facebook, cu câteva ore înainte de a muri. În două zile ar fi trebuit să revină de la mare și să înceapă munca. Dar n-a mai apucat pentru că iubitul ei, care se afla la volan, a apăsat prea tare pedala de accelerație și a depășit pe linie continuă, ucigând-o atât pe fată, cât și pe o femeie mai în vârstă din mașina cu care s-a ciocnit. Mașina era a Iuliei, dar în momentul tragediei, conducea iubitul ei.

La scurt timp de la înmormântare, modul în care a murit a devenit subiect de dezbatere. Tatăl fetei a scris pe Facebook: „Dragilor, fraților, așa a murit Iulia... viteză, depășire iresponsabilă pe linia continuă. Aveți grijă de voi și de copiii voștri”.

 

De asemenea, bunica fetei, Amalia Papazissu, a scris: „Dragi părinți, aveți grijă cui vă încredințați copii! Durerea este fără de margini... în urma lor nu rămân decât lacrimi, flori, lacrimi pentru totdeauna!”

 

Iulia a murit din cauza inconștienței iubitului său. Multe accidente din România se produc din cauza modului în care conduc așa-zișii șoferi. Foarte rar se produc accidente mortale din cauza șoselei proaste. De obicei, așa cum a zis și tatăl Iuliei, motivele sunt: viteză mare și depășire iresponsabilă pe linia continuă.

 

Iar acest lucru este dovedit și de prietenii șoferului care au băgat-o în mormânt pe Iulia. Comentariile lăsate de aceștia arată că a te întâlni cu un gibon, care să te bage în mormânt, în timp ce tu mergi regulamentar, e loterie. 

 

„Vreau să las câteva cuvinte despre șofer pentru toți ce comentează, deși nu îl cunosc!! Pot spune că am petrecut cu el aproximativ 2-3 ani, eram toți într-un anturaj cu mașini, modificări și curse. Era singurul băiat dintre toți cu capul pe umeri, calculat și niciodată nu se întrecea cu mașina în ciuda anturajului în care își petrecea timpul! A fost un moment de neatenție, un moment de grabă! Nu mai judecați așa, și el și-a pierdut femeia pe care o iubea și poate chiar mai mult de atât. Îmi pare enorm de rău pentru ce s-a întâmplat! Învățați din greșeli, nu mai judecați ca niște animale că mâine poți fi în locul lui, nimeni nu merge perfect legal!!!”, a scris un prieten de-ai șoferului.

 

Tocmai asta este problema: că sunt unii teribiliști care nu merg legal de limitați ce sunt. Unde se grăbesc nu știu. Nu există scuze de genul „nimeni nu merge perfect legal” atâta timp cât mașina devine o armă din momentul în care ai pus mâna pe volan. Dacă te urci la volan, da, trebuie să mergi perfect legal. Și punct. 

 

Șoferii teribiliști, în România, nu pot fi opriți de nimic, atâta timp cât legislația ține cu infractorii. În România, sunt favorizați inconștienții la volan. Și de-asta ajungem să ne luăm cu fărașul fiii, fiicele, părinții. Sau ce a mai rămas din ei.

 

Dacă ar fi după mine, aș rula peste tot numai poze cu morți din accidente în speranța că teribiliștii la volan au retina sensibilă. Și poate au imaginația bogată și se gândesc că mâine iubita sau mama lor ar fi printre fiarele contorsionate. 

 

Ar mai fi ceva: E-DU-CA-ȚI-E

 

Este mai probabil și mai ușor să construiești drumuri bune decât să educi un popor. E adevărat că România contrazice realitatea privind ușurința cu care se fac drumuri bune în toate celelalte țări, dar îmi mențin afirmația privind educarea oamenilor.

Șoferii trebuie educați să conducă! Ok, nu avem drumuri bune, nu avem autostrăzi, dar până politicienii vor face ceva, haideți să fim noi civilizați! Avem drumuri ale morții? Avem. Păi atunci haideți să respectăm limita de viteză, să nu mai facem live pe rețelele sociale atunci când suntem la volan, să nu mai depășim când nu avem vizibilitate, haideți să nu mai transformăm mașinile în arme mortale! Să ne descurcăm cu ce avem până una alta, că degeaba de mâine se apucă politicienii „să ne facă” autostrăzi. Tot mai durează câțiva ani buni până le vom avea. Ce facem până atunci? Ne plângem morții din cauza unor șoferi care pur și simplu nu vor să respecte nimic?

Avem noi educație rutieră în școli astfel încât un tânăr de 20 și ceva de ani să priceapă ce se întâmplă când se urcă la volan? Școala de șoferi este una, dar educația rutieră este altceva. Până la urmă, îți mai trebuie și experiență de viață pentru a circula pe drumurile din România, iar la 18-19 ani, abia știi să te legi la șireturi, sigur... dacă nu ești Sebastian Dobrincu și ești geniu de mic.

Și vor mai muri o groază de copii. Și adulți nevinovați. Și noi vom mai continua să scriem, dar uneori și scrisul ăsta este degeaba

Nu e ca și când noi, în DCNews, atragem atenția de ieri, de azi despre morții din accidentele rutiere. Dar ce să vezi? Teribiliștii nu stau să citească nimic, nu-i interesează nimic în afară de pedala aia de accelerație. Eventual mai bagă și un live pe TikTok în timp ce conduc. Din ce în ce mai mulți oameni, și nu, nu oameni de la periferia societății, oameni de la care ai avea așteptări, fac live pe rețelele de socializare în timp ce conduc și discută cu „prietenii virtuali”. Că n-au centură de siguranță, asta probabil bănuiați deja. 

Și, până să ne temem de vreun posibil război în România, să nu uităm că avem noi aici ditamai războiul, de care parcă nu ne temem deloc, deși acesta provoacă morți și răniți zilnic

Pe șoselele din România se moare ca la război. Și nu e doar o metaforă. Sunt statistici care arată că țara noastră are cel mai mare număr de morți rezultat în urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeană. Noroc cu pandemia, pentru că restricțiile au mai redus mobilitatea oamenilor și nu ne-am luat rudele cu fărașul de pe șosele.

Cuvântul ăsta - „statistici” - este prea sec și rece

 

Statisticile cu morți sunt, de fapt, mari drame care nu au cum să nu te cutremure. Imagini cu morții din accidente ar trebui să ruleze în fiecare pauză publicitară, la toate posturile de televiziune - de la Taraf TV, la ultimul post de știri pentru că indolența la volan vizează foarte multă lume, indiferent de mediul în care trăiește. Și, să sperăm că, de jumătate de oră de când scriu rândurile astea, nu a mai murit nimeni sau nu a rămas schilodit pe viață.

Rămas bun, Iulia! Imaginile cu tine printre fiarele contorsionate ar trebui văzute de toți teribiliștii care se urcă la volan, dar mi-e teamă că-s prea limitați ca să le înțeleagă. Tatăl ei a avut puterea să publice pozele, pe Facebook, cu mașina făcută praf, noi însă noi nu le putem publica din cauza conținutului cu puternic impact emoțional.

Acest articol reprezintă o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel