Data actualizării:
Data publicării:

Platforma TikTok, criticată pentru rolul în alegerile din România, la audierea din Parlamentul European

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp

Platforma de socializare TikTok se află în centrul unui scandal de amploare după acuzații grave legate de influențarea alegerilor prezidențiale din România. 

TikTok a declarat că a colaborat cu autoritățile române, inclusiv cu Autoritatea Electorală Permanentă, înaintea scrutinului. Caroline Greer, directoarea pentru politici publice și relații guvernamentale a TikTok, a susținut că platforma dispune de 95 de moderatori de conținut în limba română, cel mai mare număr comparativ cu alte platforme similare, și că aceștia monitorizează inclusiv publicitatea politică, care este interzisă pe platformă, scrie Euronews.

Cu toate acestea, în fața acuzațiilor legate de conținut ilegal și manipulare electorală, compania nu a oferit răspunsuri concrete. TikTok a afirmat într-o scrisoare adresată autorităților române că „nu a fost găsită nicio dovadă a unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră în ultimele săptămâni în legătură cu alegerile prezidențiale în România și nici dovezi de influență externă”.

Europarlamentarii au cerut platformei să publice regulile interne privind moderarea conținutului electoral și să ofere informații clare despre algoritmii săi. Alexandra Geese, europarlamentar german din grupul Verzilor/EFA, a solicitat transparență totală: „Cum întăriți sistemele interne înainte de alegeri și câți membri ai personalului înțeleg situația specifică din România?”.

Laura Ballarín, din grupul S&D, a criticat dur lipsa de asumare a TikTok: „Nu au făcut nicio autoreflectare și nu au răspuns cererilor de a publica manualele moderatorilor pentru a răspunde acuzațiilor aduse de Uniunea Europeană.”

Valérie Hayer, europarlamentar Renew din Franța, a cerut oficial audierea CEO-ului TikTok în fața Parlamentului European: „Algoritmii nu trebuie să influențeze niciodată campaniile noastre electorale. Nu există democrație fără echitate”, a scris aceasta pe platforma X.

Într-o audiere recentă din cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European, reprezentanții TikTok au evitat să răspundă clar la întrebările europarlamentarilor despre implicarea platformei în favorizarea candidatului pro-rus Călin Georgescu. Dan Barna, membru al grupului Renew Europe și europarlamentar USR, a criticat atitudinea companiei, calificând-o drept „mai evazivă decât a unui politician confruntat cu un subiect incomod”.

Barna a subliniat mai multe probleme:

„Dacă TikTok are 6.000 de moderatori în Europa, ce făceau ei la alegerile din România? Dacă toți candidații erau marcați „intern” drept candidați, cum s-a putut întâmpla rețeaua de manipulare în favoarea lui Georgescu?”, a întrebat Barna, insistând că CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, trebuie să ofere explicații directe în Parlamentul European.

Adresă oficială către Parlamentul European

Valérie Hayer, președinta grupului Renew Europe, a înaintat o adresă președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, cerând audierea CEO-ului TikTok. Ea a atras atenția asupra amplificării algoritmice a conținutului favorabil candidatului de extremă dreapta și pro-rus, ceea ce, în opinia sa, a avut un impact semnificativ asupra rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

„Dezinformarea poate lua naștere oriunde în Europa, cu consecințe dăunătoare. Reacția noastră trebuie să fie imediată și puternică, pentru că lupta împotriva dezinformării este crucială pentru protejarea cetățenilor, apărarea valorilor democratice și asigurarea unor decizii informate”, a subliniat Hayer.

CSAT a confirmat, într-un comunicat emis pe 28 noiembrie, că TikTok a oferit un tratament preferențial candidatului Călin Georgescu. Platforma nu a respectat obligația de a marca materialele electorale conform legislației române și nu a implementat prevederile deciziei Biroului Electoral Central (BEC).

„Un candidat la alegerile prezidențiale (nr. Călin Georgescu) a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat”, se precizează în raportul Administrației Prezidențiale.

Mai mult, CSAT a evidențiat faptul că TikTok nu a respectat decizia BEC, afectând astfel procesul electoral și rezultatul acestuia. În acest context, autoritățile naționale și europene au fost îndemnate să investigheze de urgență aspectele semnalate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel