Plata cu cardul în străinătate. Ce trebuie să știi. Mare atenție!
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 05 Martie 2020 / 10:14
Înainte de a face o plată cu cardul pe un site din străinătate sau aflându-te în altă țară, la cumpărături, trebuie să cunoști câteva aspecte. Fii atent la aceste lucruri!

Puteţi face fără probleme plăți pe un site internaţional, chiar dacă aveţi un card emis în lei, cu condiţia să fie un card cu utilizare internaţională. Atunci când se efectuează tranzacţia, suma în lei este retrasă de pe card şi convertită automat în valuta necesară plăţii. Cursul de schimb la care se face tranzacţia va fi cel din ziua decontării şi nu cel din momentul autorizării tranzacţiei, scrie conso.ro. Cu un card emis în lei puteţi plăti şi atunci când vă aflaţi în altă ţară.

Verifică, înainte de a pleca în străinătate sau înainte de a plăti online în alte valute, dacă banca ta specifică un algoritm pentru schimbul valutar sau dacă există un curs de schimb dedicat tranzacţiilor cu cardul publicat pe site-ul acesteia.

Vezi și: Ți-ai pierdut cardul sau ți-a fost furat? Ce trebuie să faci imediat

Cum se face plata

La momentul plății în valută, banca emitentă îţi va bloca sub forma unei tranzacţii în aşteptare suma de bani echivalentă în lei, prin conversia la cursul Visa sau MasterCard. Numai că, în final, suma poate fi mai mare decât cea blocată iniţial pe card, în funcţie de politica fiecărei bănci şi numărul de conversii valutare efectuate la respectiva tranzacţie, scrie wall-street.ro.

Multe bănci vor calcula suma finală percepută din contul de lei al clientului la cursul BNR + o anumită marjă, în timp ce altele vor face decontarea la cursul organizaţiei de carduri + marjă. Aceste marje depăşesc în general 1,5%, dar sunt şi bănci care spun că nu percep o marjă faţă de cursul De asemenea, sunt bănci care doar prefera să afişeze pe site-urile proprii un curs specific pentru tranzacţiile cu cardul în afara ţării.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă îți expiră cardul. Ce trebuie să faci

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro