Plata anticipată a creditului, o păcăleală? Cifrele pe care românii cu împrumuturi nu le înţeleg
Bogdan Dinu, expert financiar, explică de ce rambursarea anticipată a creditelor îi păcăleşte, de fapt, pe români.
"Rambursarea anticipată poate fi ok, dar cu siguranţă nu este cea mai eficientă metodă de a utiliza banii. Dacă ştii că nu poţi să dormi noaptea, că ai credit, ok, depui eforturi ca să plăteşti anticipat creditul. Şi cel mai eficient este să plăteşti anticipat cu scăderea perioadei de creditare. Nu ne poate refuza, e lege, sunt obligaţi. Astfel scădem cel mai mult dobânda.
De ce nu e eficient? Cei mai mulţi oameni se duc la bancă, spun că vor să plătească anticipat prin scăderea perioadei, şi se uită la scadenţar. Şi văd că au plătit 1000 lei în plus şi au economisit din dobândă 3000 lei. Ori 3. Wow. Randament ori 3 este enorm. La bursă obţinem 10% pe an. Dar este o păcăleală. De ce? Pentru că tu azi nu ai câştigat atât. Continui să plăteşti creditul pentru încă 20 de ani. Să spunem că avem un credit pentru 22 de ani, facem o plată anticipată, scădem perioada cu 2 ani, deci mai avem de plătit 20 de ani. Ai făcut acei 3000 lei pe toţi cei 20 de ani. Cu alte cuvinte, ca să poţi calcula cât iei de fapt din acea plată anticipată, ar trebui să iei banii din 20 de ani în viitor şi să îi aduci în prezent. Simplist vorbind, cât costă o pâine acum şi cât va costa în 20 de ani? Practic, ai economisit 3000 lei la puterea de cumpărare care va fi în 20 de ani. Deci mult mai puţin. Cu alte cuvinte, ai câştigat exact acel 5 şi un pic la sută, cât e dobânda ta la credit", a declarat Bogdan Dinu, expert în investiţii imobiliare, la iThink.
Ce trebuie să eviţi dacă vrei să îţi iei apartament în bloc vechi
”Dacă mergem pe un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să ne uităm la anul de construcție, dacă este într-o zonă seismică, cum este în București, de exemplu, unde ar trebui să fie după anul 1979, pentru că deși cutremurul a fost în 1977, normativul P100 de proiectare seismică, construcție din beton armat, a fost modificat și pus în vigoare abia în 1979, deci ne interesează foarte tare să fie după acest an. Standardul după care s-au construit blocurile după cutremur s-a modificat în 1979, atunci a apărut standardul. Și atunci ar trebui să cumpărăm în blocuri care s-au construit după acel an”, a afirmat Bogdan Dinu la IThink, emisiune transmisă la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News