Data publicării:
Plasticul, ÎNLOCUIT de porumb și cartofi. Cum e posibil, Tanczos Barna, anunț în DIRECT: Deja se fabrică și în România
Ministrul Tanczos Barna a făcut anunțul despre înlocuirea plasticului.
Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerț sunt bețișoarele de urechi și paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic.
Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piață a produselor din plastic și nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul ședinței Executivului. Practic, producătorii români pot produce pentru export și doar pentru țările din afara UE.
Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt bețișoarele de urechi, bețele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun și echipamentele de pescuit care conțin plastic.
Când va dispărea plasticul de pe piață
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre ordonanța care interzice producția și importul de produse de unică folosință din plastic și a spus că "punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile".
Întrebat la ce produse din viața de zi cu zi ar trebui să renunțăm de acum încolo, ministrul Mediului a răspuns:
"Ordonanța, directiva de fapt, ne îndrumă către o viață din care să nu mai facă parte produsele de plastic de unică folosință. Ele, cu siguranță, nu se pot elimina din piață de azi pe mâine, sunt unele produse la care încă nu există alternativă, dar cele la care există alternativă, și inclusiv noi, simplii consumatori, putem să optăm pentru variante ecologice, sunt farfuriile, furculițele, paharele de plastic, sunt acele cutii în care ducem mâncarea de la restaurant acasă sau de la fast food, sunt toate produse de unică folosință care se interzic începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Se interzic ca producție și import, adică punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile".
Produsele din plastic înlocuite de produse din porumb și cartofi
"Eu aș spune că, din păcate, până la epuizarea stocurilor, aceste produse de plastic de unică folosință rămân pe piață, dar este practica europeană, este soluția corectă din punct de vedere comercial pentru că agenții economici au investit în acele stocuri și trebuie să lăsăm să existe o trecere lină de la aceste produse de unică folosință din plastic la cele biodegradabile. Cu siguranță, în viitor, locul acestor produse din plastic va fi preluat de produse din amidon, de exemplu. Pungile de unică folosință din magazinele din care cumpărăm fructe și legume ar trebui să fie și ele din asemenea materiale.
Ele deja se fabrică și în România, sunt firme în România care și-au schimbat tehnologiile și au schimbat materia primă, și au trecut pe pungi, de exemplu, de unică folosință din material biodegradabil, pungă făcută din porumb și cartofi, din amidon, și acest lucru se va întâmpla și în cazul cuțitelor, furculițelor, paharelor, farfuriilor sau acelor cutii, casolete în care ducem acasă mâncarea sau comandăm mâncarea la serviciu. Este un proces lung, este un început de drum în această cruciadă lansată de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic, dar cu siguranță vom avea rezultate și vom avea un mediu înconjurător mai sănătos, cu mai puțin plastic", a adăugat ministrul Mediului.
Cum e posibil ca amidonul ca țină locul plasticului
Acidul polilactic sau PLA e unul dintre cei mai cunoscuți polimeri biodegradabili. Acesta se obține din surse regenerabile precum amidonul de porumb, iar produsele făcute din PLA pot arăta aproape identic cu cele făcute din plastic.
Chiar dacă pare o soluție bună pentru înlocuirea plasticului, PLA poate fi la fel de dăunător mediului.
Un studiu recent arată că PLA-ul scufundat în apă la temperatura camerei se descompune într-un an, pe când alte surse susțin că, în ocean, ar dura între șase și 24 de luni. Deși sună mai bine decât sutele de ani în care se descompune plasticul, amidonul nu pare să fie o idee prea bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News