Planurile UE de combatere a schimbărilor climatice. Viktor Orban: O ”fantezie utopică”
Viktor Orban consideră că planurile Uniunii Europene privind combaterea schimbărilor climatice sunt o 'fantezie utopică'.
Premierul ungar Viktor Orban a respins joi planurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice ca fiind o "fantezie utopică", sugerând că măsurile ecologiste duc la creşterea preţurilor energiei în Europa, relatează Reuters, scrie Agerpres.
"Majorarea preţurilor, noile reglementări, urcarea preţurilor până la cer, distrugerea clasei mijlocii", a spus Orban la sosirea sa la summitul liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, făcând referire la măsurile propuse de UE cu privire la combaterea schimbărilor climatice.
”Fantezia utopică ne omoară”
"Bunul simţ de o parte şi fantezia de cealaltă. Iar fantezia utopică ne omoară, aceeaşi problemă este şi cu preţurile la energie", a adăugat el.
Potrivit analiştilor şi Comisiei Europene, principalul factor care a determinat creşterea preţurilor la electricitate în Europa l-a reprezentat creşterea preţului la gaz, piaţa UE a carbonului contribuind cu până la o cincime din creşterile de preţ, menţionează Reuters. Bruxelles-ul a propus un pachet de noi politici în domeniul combaterii schimbărilor climatice, pe care ţările UE trebuie să le negocieze şi să le aprobe înainte de a intra în vigoare.
Schimbări climatice: Comisia Europeană pledează pentru interzicerea exploatării resurselor de gaz, petrol şi cărbune în Arctica
Uniunea Europeană doreşte să negocieze un moratoriu internaţional pentru a interzice exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol şi cărbune în Arctica şi ar putea interzice achiziţionarea de hidrocarburi extrase din această regiune, a anunţat Comisia Europeană, relatează AFP, mai scrie Agerpres.
Cărbunele, gazul şi petrolul trebuie să rămână în subteran în această regiune, a pledat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, într-o conferinţă de presă.
Comisia, a spus el, doreşte să studieze împreună cu partenerii săi o obligaţie juridică multilaterală de a nu mai autoriza exploatarea rezervelor de hidrocarburi în Arctica sau în regiunile adiacente şi nici să cumpere aceste hidrocarburi dacă ar fi produse.
UE se poate baza pe moratorii parţiale privind explorarea hidrocarburilor în Arctica instituite cu Statele Unite, Canada sau Groenlanda, a precizat comisarul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News