Data publicării:
Planul lui Putin eșuează: Lumina Sfântă ajunge în Ucraina din România, nu din Rusia, așa cum se obișnuia. Ciachir: Un aspect de delicateţe spirituală
În anii trecuţi, Lumina Sfântă ajungea în Ucraina de la vecinii ruşi, cei care acum i-au invadat. Anul acesta, însă, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Ucraina va merge în România și va lua Lumina de la preoţii români.
Diseară, în jurul orei 20.00, o delegaţie din Ucraina va fi prezentă pe Aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava, acolo de unde vor lua cu prioritate Lumina Sfântă adusă de la București, care, la rândul ei, este adusă de la Ierusalim. Astfel, eşuează planul lui Vladimir Putin...
Vorbim de o mişcare fulger prin care preoţii vor lua rapid Lumina şi vor pleca peste graniţă pentru a respecta orele în care nu au voie să circule. Odată ajunşi în Ucraina, vor împărţi Lumină la cât mai multe biserici pentru că slujba de Înviere începe la fiecare biserică la altă oră, anul acesta.
Sunt multe biserici care vor respecta slujba şi vor începe ceremonia la ora 23.00, însă oamenii care vor participa nu vor avea voie să părăsească curtea bisericii sau interiorul lăcașului de cult până la ora 6.00, atunci când se vor ridica restricițiile. La celelalte biserici, vor începe slujba mult mai devreme, undeva în jur de ora 18.00, şi o vor continua după ora 6 dimineaţa, când vor sfinţi coşurile de Paşte.
Ucrainenii au fost sfătuiţi să nu meargă în această seară la biserică pentru Slujba de Înviere întrucât exista informaţii potrivit cărora bisericile ar putea fi bombardate de armata rusă.
În tot acest timp, ucrainenii se tem că Rusia va ataca bisericile pentru a frânge spiritul și puterea de rezistență a poporului. "Măcelarul din Mariupol", aşa cum este numit generalul Mihail Mizințev, susţine că, de fapt, ucrainenii sunt gata să îşi bombardeze propriile biserici pentru a acuza Rusia de masacrarea civililor.
"Un aspect de delicateţe spirituală din partea Bisericii noastre"
"Mi se pare o situaţie remarcabilă pentru că şi noi şi ucrainenii suntem ortodocşi, aşadar există o identitate. În plus, această Biserică independentă, nu cea autocefală, are ca şi noi calendarul îndreptat. Contează foarte mult limba în ortodoxie, că sunt biserici naţionale. Li se da posibilitatea fraţilor ucraineni de credinţa să se bucure de Lumna primită de la Ierusalim, unde Dumnezeu a coborât pe Pământ şi unde a fost răstignit şi tot acolo a şi înviat. Nu vreau să fac o comparaţie retorică, demagogică, dar gândiţi-vă că, în timp ce Patriarhul Kiril, admonestat pe bună dreptate de Patriarhul ecumenic Barteolomeu I, binecuvintează măcelul şi uciderile, fraţii români de credinţa dau această posibilitate.
Mai trebuie spus un lucru: noi avem o unitate bisericească, nu de dimensiunea unei episcopii, care se găseşte în Maramureş. Pe când mergeam la Mănăstirea Bixad, am constatat cât de bune erau raporturile dintre credincioşii ucraineni şi cei din ţara noastră. Sigur, pe partea materială au fost primiţi cum se cuvine, îngrijiţi ucrainenii, ucrainencele, copii, dar iată că un accent aparte se pune pe latura spirituală"",a spus Dan Ciachir.
"Trebuie să vedem şi latura simbolică, nu numai concretul. Aş spune că este un aspect de delicateţe spirituală din partea sfintei noastre Bisericii, mai ales faţă de nişte fraţi de credinţa", a mai scpus Ciachir, care a adăugat că, "dacă nu va ajunge această Lumină Sfântă la credincioşii din Ucraina, destinaţia simbolică este împlinita prin acești preoţi"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News