Urmărește emisiunea live
Planul lui Nicușor Dan, dezvăluit într-un răspuns pentru DCNews. Ținta în scandalul PUZ-urilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Nicușor Dan
Nicușor Dan
Primarul General Nicușor Dan dorește suspendarea PUZ-urilor din 5 sectoare ale Capitalei și revenirea la PUG-ul din 2000. Votul va fi dat în 26 februarie. Joi seară, PNL, care-și anunța susținerea totală, s-a răzgândit. 

PNL, prin vocea liderului de la București, Violeta Alexandru, a anunțat propunerea care se află pe masa lui Nicușor Dan: suspendarea PUZ-urilor pentru 3 luni, nu pentru 2 ani. 

”Suspendarea PUZ nu poate fi dată pentru ani de zile. Că nu mai este suspendare. Nu am o problemă să discutăm orice variantă dar cea pusă pe masă este de suspendare. Suspendarea se referă la o situație excepțională care trebuie rezolvată imediat. Liberalii nu vor să se amâne rezolvarea problemelor din PUZ cu anii, termenele scurte înseamnă mobilizare și soluționare a lor.” explică Violeta Alexandru, în miez de noapte. ”Alternativa, în viitorii ani, dacă nu mai există deloc PUZuri, nici măcar părțile bune din ele, este un PUG vechi de 20 ani până se termină cel nou, atât de necesar.” mai scrie ea. 

Totuși, Nicușor Dan părea a fi pregătit să revină la PUG-ul vechi de 20 de ani, care, în mod evident, nu mai are nimic de-a face cu Bucureștiul anului 2021. În acest context, nu putem să nu ne întrebăm de ce ai prefera un PUG de acum două decenii, rupt de realitatea anului 2021, în locul unor PUZ-uri de sector de actualitate. Poate fi vorba despre preluarea controlului, însă acest lucru ar fi imposibil pe un PUG vechi.

În acest context controversat, care a iscat multe reacții publice, putem face apel la un posibil răspuns regăsit în urma unei solicitări din partea DCNews.

Ținta: Refacerea PUG? 

Astfel, în noiembrie 2020, DCNews a trimis o solicitare către Primăria Generală a Municipiului București, cu privire la clădirile aflate în stadiu de degradare, evidența lor, planuri viitoare pentru a schimba soarta clădirilor cu valoare istorică, zone protejate, etc. În acest context, dincolo de răspunsurile primite la întrebărilor noastre, cu toate detaliile solicitate, se regăsește și următorul răspuns: 


”Întrebare DCNews: Ce alte proiecte există la nivel de Primărie Generală în acest sens urbanistic prezentat mai sus (n.r. în solicitarea trimisă despre informațiile precizate anterior)?

Răspuns PMB: În domeniul urbanismului, ne propunem:

-  Refacerea Planului Urbanistic General în mod transparent și în colaborare cu primăriile de sector

- Reabilitarea clădirilor degradate din Centrul Istoric în parteneriat cu Guvernul României, precum și prin atragerea fondurilor europene

-  Îmbunatățirea relațiilor dintre Primăria Generală șli mediul de afaceri pentru stimularea investițiilor private în renovarea clădirilor istorice ale orașului

-  Crearea unui Fond al Capitalei pentru clădirile vechi, în pericol de distrugere, care vor fi astfel salvate de la dispariție.”

Nu cunoaștem dacă acest plan mai este de actualitate, dar, conform răspunsului, era o țintă la începutul mandatului lui Nicușor Dan, ceea ce i-ar da putere deplină asupra a ceea ce se întâmplă în București. În ceea ce privește ”în mod transparent și în colaborare cu primăriile de sector”, în cazul suspendării PUZ-urilor, primarii de sector s-au plâns că nu a existat o consultare în acest sens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel