Planul lui Macron după vizitele în România şi Republica Moldova - surse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Planul lui Macron după vizitele în România şi Republica Moldova - surse
Planul lui Macron după vizitele în România şi Republica Moldova - surse
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, analizează posibilitatea efectuării unei deplasări în Ucraina, afirmă surse politice franceze citate de postul RMC/BFMTV, în contextul în care săptămâna viitoare liderul de la Paris are programate vizite în România şi Republica Moldova.

Preşedinţia Franţei a transmis că este analizată posibilitatea unei vizite a preşedintelui Emmanuel Macron în Ucraina, subliniind însă că nu a fost fixată nicio dată. "Preşedintele a spus permanent că este analizată posibilitatea unei deplasări la Kiev", a afirmat vineri un oficial de la Palatul Elysée.

Emmanuel Macron discută frecvent prin telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cea mai recentă convorbire a avut loc joi.

Emmanuel Macron va efectua marţi şi miercuri vizite în România şi Republica Moldova. Marţi seară, preşedintele Franţei se va întâlni cu militari francezi staţionaţi în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar miercuri dimineaţă va avea o întrevedere, în acelaşi loc, cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tot miercuri, Emmanuel Macron se va deplasa în Republica Moldova, pentru o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu.

VEZI ȘI: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv "armament greu", a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană, transmite AFP.


Într-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a făcut cunoscut că l-a informat pe Emmanuel Macron despre "situaţia de pe front" în faţa forţele ruse. "Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina", a adăugat el, înainte de a încheia: "O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aderare a Ucrainei la UE".

Parisul a confirmat într-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi. Emmanuel Macron "l-a întrebat pe preşedintele Zelenski despre ultimele evoluţii de pe teren, precum şi despre necesarul în ceea ce priveşte echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar şi ajutorul umanitar".

eful statului francez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că "Franţa va rămâne mobilizată pentru a răspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv în armament greu".

Cei doi preşedinţi "au convenit să rămână în contact, mai ales în perspectiva avizului pe care Comisia Europeană îl va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi a discuţiei care va urma în cadrul Consiliului European din 23 şi 24 iunie".

Această discuţie telefonică a avut loc la scurt timp după un val de critici al Kievului la adresa Parisului, în urma unui nou apel al preşedintelui Macron de "a nu umili Rusia".

Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, este sub presiunea Ucrainei care îi aşteaptă vizita de la începutul ofensivei ruse la 24 februarie.

VEZI ȘI: Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, informează joi dpa.



"Sunt uimit de toate aceste discuţii purtate cu Putin de cancelarul (federal german Olaf) Scholz, de preşedintele (francez) Emmanuel Macron. Discuţiile (cu Putin) nu duc nicăieri", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda pentru tabloidul german Bild, într-un interviu postat miercuri pe YouTube.

Potrivit lui Duda, discuţiile cu Putin reprezintă "un fel de legitimizare a unei persoane care este responsabilă pentru crimele comise de armata rusă în Ucraina".

Numai Putin este responsabil de trimiterea armatei sale în Ucraina, a spus Duda, adăugând că acesta a fost susţinut de comandanţii săi militari.

Liderul polonez a mai spus că situaţia actuală este comparabilă cu cea de pe vremea lui Adolf Hitler şi a celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Şi a vorbit cineva cu Adolf Hitler aşa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? A spus cineva că el trebuie să-şi 'salveze obrazul'? (A spus cineva) că lucrurile trebuie făcute într-un fel care să nu-l umilească pe Adolf Hitler?", a întrebat preşedintele polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel