Data actualizării:
Data publicării:

Plantă unică în România, regăsită în Rezervația Vulcanii Noroioşi Buzău, a fost afectată de secetă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
O plantă protejată prin lege, care se află în România doar în Rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi din judeţul Buzău, a fost afectată de secetă.

Anunțul a fost făcut de specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). 

Vulcanii Noroioşi sunt o arie specială de conservare, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România şi arie naturală protejată potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, sit aflat în teritoriul administrativ al comunelor Berca şi Scorţoasa din judeţul Buzău.

"Platoul cu Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici se întinde pe 13,23 hectare, iar cel pe care se află Vulcanii de la Păclele Mari pe 18,8 hectare. De interes este, mai ales, peisajul, precum şi două specii de plante halofile: Nitraria Schoberi - Gărdurariţa şi Obione Verrucifera, aflate aici la limita vestică a arealului lor. Flora este reprezentată de un număr de 596 de specii de plante superioare", transmite Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

Arealul restrâns în care se regăseşte Gărdurariţa îi conferă o protecţie strictă, de interes naţional

 

"Rezervaţiile Naturale Vulcanii Noroioşi Pâclele Mari şi Vulcanii Noroioşi Pâclele Mici au fost desemnate zone protejate, pentru conservarea fenomenelor geologice cunoscute sub denumirea de vulcani noroioşi şi protejarea habitatului natural unicat la nivel naţional 'Comunităţi vest-pontice cu Nitraria schoberi şi Artemisia santonicum'.

Din punct de vedere legislativ, Nitraria schoberi (Gărdurariţă) este listată în anexa 4B din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice ca fiind o specie de interes naţional, care necesită o protecţie strictă.

În prezent, nu există o explicaţie documentată pentru prezenţa şi distribuţia speciei în Europa, în afara ariei principale de distribuţie. Conform manualului Habitatele din România, comunitatea de Nitraria schoeberi, în codominanţă cu Artemisia santonicum, este răspândită în judeţul Buzău, pe cuprinsul Rezervaţiilor din zona vulcanilor noroioşi", au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii ANANP.

Regăsită pe o arie relativ mică

 

Regăsită pe o arie relativ restrânsă de jur-împrejurul Vulcanilor Noroioşi, Gărdurariţa a fost afectată de seceta pedologică înregistrată în ultimii ani, care a culminat cu temperaturile extreme înregistrate pe parcursul ultimelor luni. În urma analizelor din teren, specia protejată nu a fost însă afectată de uscăciune.

Gărdurariţa este o plantă originară din Asia, fiind întâlnită în România doar în această zonă. De asemenea, aici se mai întâlnesc o serie de asociaţii vegetale caracteristice zonelor de silvostepă: colilia, pirul stepic, iarba de sadină, soschiul, ruşcuţa de primăvară. Arbustul Nitraria schoberi are densitate mică, dar este bine reprezentat în zonă, realizând, împreună cu plantele mai sus-menţionate, fitocenoze caracteristice numai acestor locuri.

Se estimează că habitatul R1512-Comunităţi vest-pontice cu Nitraria schoberi şi Artemisia Santonicum ocupă o suprafaţă de aproximativ 2-5 hectare, în jurul Vulcanilor Noroioşi. Există numeroase studii care prezintă efectul schimbărilor climatice asupra vegetaţiei. Nitraria schoberi a fost afectată de fenomenul de secetă, însă în urma verificărilor efectuate prin deplasărilor în teren ale Serviciului Teritorial Buzău al ANANP, arbustul nu prezintă uscări accentuate", informează ANANP.

Ce măsuri au fost luate pentru a se conserva specia

 

Pentru a conserva specia, conform specialiştilor au fost luate o serie de măsuri, printre ele regăsindu-se stimularea regenerării exemplarelor prin îndepărtarea porţiunilor uscate, dar şi interzicerea păşunatului în aria de distribuţie a speciei.

"ANANP Serviciul Teritorial Buzău efectuează periodic activităţi de monitorizare în ariile naturale protejate Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici şi Rezervaţiile Naturale Vulcanii Noroioşi Pâclele Mari şi Vulcanii Noroioşi Pâclele Mici. Rezervaţiile de la Vulcanii Noroioşi prezintă importanţă atât din punct de vedere geologic, cât şi din punct de vedere botanic, datorită vegetaţiei halofile specifice. Comunităţile vest-pontice cu Nitraria schoberi şi Artemisia santonicum formează un habitat unicat la nivel naţional şi, probabil, european", menționează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel