Plângere penală Dăncilă. Meleșcanu: Mi se pare halucinantă
Ministrul Afacerilor Externe susține că plângerea penală făcută împotriva premierului, de șeful PNL, este de-a dreptul "halucinantă".
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a catalogat ca fiind "halucinantă" plângerea penală făcută de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă. Întrebat duminică, la Parlament, cum vede plângerea penală depusă împotriva premierului, Meleşcanu a răspuns: "Mi se pare halucinantă (...), deoarece (...) există o decizie a Curţii Constituţionale care a fost dată în legătură cu încercarea de a face o cercetare penală privind adoptarea Ordonanţei de urgenţă numărul 13 (...) şi Curtea Constituţională a decis foarte clar".î
Nu se aștepta la generarea unui scandal
De asemenea, chestionat dacă se aştepta ca memorandumul adoptat în Guvern şi declanşarea procedurii referitoare la eventuala mutare a Ambasadei din Israel să genereze un scandal între Guvern, Parlament şi Preşedinţie, Meleşcanu a spus: "Nu pot să spun că mă aştept la aşa ceva şi nici nu credeam că vom ajunge până într-un asemenea stadiu. Tocmai de aceea (...) propunerea pe care am făcut-o de memorandum a fost pe partea confidenţială din ordinea de zi a Guvernului, tocmai pentru a nu inflama spiritele înainte de a face analiza".Întrebat cum a ajuns liderul PSD, Liviu Dragnea, să afle de conţinutul acestui memorandum, Meleşcanu a precizat: "V-aş spune cu mare plăcere dacă aş şti cum, dar nu ştiu".
Nu există "o schemă legală" privind momentul informării președintelui
Totodată, ministrul Afacerilor Externe a arătat că nu există "o schemă legală" privind momentul informării şefului statului."Nu există o schemă legală pentru activitatea noastră, deci ceea ce trebuia să facem - să avem o aprobare din partea prim-ministrului şi a Guvernului să facem această analiză, la care am invitat, de altfel, şi Administraţia Prezidenţială, care nu a participat", a menţionat Meleşcanu.El a precizat că această invitaţie s-a făcut "în lunea de după adoptarea memorandumului".
Întrebat dacă există o procedură a informării în prealabil a şefului statului, ministrul Afacerilor Externe a răspuns: "Nu există aşa ceva. Nu există nicio procedură".
De asemenea, chestionat în legătură cu toate criticile preşedintelui Iohannis referitor la faptul că nu a fost informat sau consultat cu privire la adoptarea memorandumului în Guvern, Meleşcanu a precizat: "Din punctul meu de vedere nu sunt fundamentate".
El a mai spus că, după terminarea analizei privind eventuala mutare a Ambasadei României la Ierusalim, este necesară conlucrarea între Parlament, preşedinte şi prim-ministru."Din punctul meu de vedere, după terminarea acestei analize, va fi nevoie, într-adevăr, de conlucrare între principalele puteri ale statului care au anumite sarcini în materie de politică externă şi acestea sunt: Parlamentul, iar din zona executivă - preşedintele şi prim-ministrul", a adăugat Meleşcanu.
Vezi si: Ambasada Israel. SUA, mesaj pentru România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News