Planeta Marte, extrem de aproape de Pământ. Se va mai întâmpla în 2035. Imagini spectaculoase
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Planeta Marte se află la cea mai mică distanță de Pământ în intervalul 2018-2035. Imaginile surprinse de astronomi sunt spectaculoase.

Miercuri, pe 14 octombrie, planeta Marte se va afla la opoziție față de Pământ, iar planeta este cel mai aproape de Terra în intervalul 2018-2035. Planeta se află la doar 62 de milioane de kilometri (vezi AICI).

Președintele Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a publicat pe pagina de Facebook mai multe fotografii cu planeta roșie. Iată ce a scris acesta:

„Planeta Marte în trecere pe lângă galaxia Whirligig (NGC 488), constelația Pisces.

Folosindu-se de Marte ca de o oglindă, Soarele ne trimite razele sale pe cerul nopții. Suficient de slabe încât să nu deranjeze stele, dar suficient de puternice încât să transforme pentru un timp planeta Marte în regina bolții cerului.

Deși are concurență mare, planeta Marte domină cerul nopții prin frumusețea strălucirii sale. Și are concurență serioasă, deoarece pe cer strălucesc pe rând în această perioadă, Jupiter, Saturn, steaua Sirius și Venus, către dimineață. Cu toate acestea, ochii tuturor se opresc în luna octombrie asupra strălucirii în nuanțe portocaliu-roșcat ale planetei Marte, aflată pe 14 octombrie la opoziție și astfel la cea mai mare strălucire pentru perioada septembrie 2018 - august 2035!

Imagine crop obținută din 129 de capturi x 25 sec. (timp total de expunere aproape 54 de minute) și 16 dark-uri, realizate din oraș, de la Casa Tineretului din Târgoviște. Canon 6D cu Tamron 100-400mm @ 400mm, f/7.1, ISO 2500. Pe montură Skywatcher Star Adventurer. Stack și prelucrare Sequator + Photoshop.

Ca o comparație privind strălucirea aparentă a planetei și a galaxiei, în magnitudini, Marte este în acest moment de 60.000 de ori mai strălucitoare decât NGC 488!“

Planeta Marte în trecere pe lângă galaxia Whirligig (NGC 488), constelația Pisces.

Folosindu-se de Marte ca de o...

Publicată de Valentin Grigore pe Duminică, 11 octombrie 2020

Planeta Marte, regină pe cerul nopților de octombrie.

Marte are strălucirea de -2,61. De la Marte în dreapta-jos se...

Publicată de Valentin Grigore pe Duminică, 11 octombrie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel