Plan pentru îndepărtarea lui Trump de la putere. Rod Rosenstein, dezminţire
Numărul doi din Departamentul american al Justiţiei, Rod Rosenstein, a dezminţit cu fermitate vineri că ar fi discutat în 2017 despre posibilitatea îndepărtării de la putere a preşedintelui Donald Trump, pentru incapacitatea de a guverna, aşa cum a informat New York Times.
Jurnalul se bazează pe mai multe surse, fie informate direct despre aceste discuţii, fie care au consultat note luate de agenţi ai FBI, relatează AFP. Unul dintre autorii acestor note, fostul director interimar al poliţiei federale, Andrew McCabe, nu a dezminţit vineri conţinutul lor. "Nu ştie cum un jurnalist poate să fi obţinut aceste note", a scris avocatul său, Michael R. Bromwich, într-un comunicat.
Rod Rosenstein supraveghează ancheta procurorului special Robert Mueller asupra suspiciunilor de înţelegere secretă, în 2016, între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Kremlin. "Vreau să fiu clar în această privinţă: pe baza schimburilor de opinii cu preşedintele, nu există niciun fundament pentru a invoca al 25-lea Amendament al Constituţiei" americane care permite îndepărtarea de la putere a preşedintelui dacă Congresul şi cabinetul său consideră că nu este capabil să guverneze, a scris Rod Rosenstein într-un comunicat.
"Articolul din New York Times este inexact şi incorect", a afirmat el, denunţând "surse anonime care evident sunt părtinitoare împotriva ministerului".
Potrivit NYT, Rod Rosenstein ar fi sugerat, în primăvara lui 2017 - la scurt timp după demiterea neaşteptată a şefului FBI, James Comey, de către preşedintele american -, în faţa martorilor că Donald Trump ar trebui să fie înregistrat fără ştirea acestuia pentru a raporta despre "haosul" care domneşte la Casa Albă. El ar fi încercat atunci să convingă alţi membri ai cabinetului să lanseze procedura de îndepărtare a preşedintelui, niciodată utilizată în Statele Unite, prevăzută de la al 25-lea Amendament.
"Se pare că niciuna din propunerile lui Rod Rosenstein nu a avut succes", a adăugat NYT.
Jurnalul a admis că nu ştie până la ce punct Rod Rosenstein dorea într-adevăr să ducă lucrurile până la capăt. "El i-a spus lui Andrew McCabe că ar putea reuşi să-l convingă" pe procurorul general, Jeff Sessions, precum şi pe John Kelly, la acea dată ministru al securităţii interne, să se alăture eforturilor sale.
Departamentul Justiţiei a publicat mărturia anonimă a unui înalt responsabil care se afla "în sală" atunci când Rod Rosenstein a abordat acest subiect. "Comentariul său a fost sarcastic şi nu a discutat niciodată cu cineva despre intenţia de a-l înregistra pe preşedinte", a spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News