Plan național de apărare împotriva acaparării terenurilor de către străini, după 1 ianuarie 2014
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
incep-negocierile-privind-vanzarea-terenurilor-agricole-catre-straini
incep-negocierile-privind-vanzarea-terenurilor-agricole-catre-straini

Guvernul înăsprește condițiile în care vor putea fi vândute terenurile agricole, având în vedere că, de la 1 ianuarie 2014, cetățenii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Ministerul Agriculturii se teme de apariția speculanților și oferă o surpriză uriașă atât străinilor care doresc să cumpere terenuri agricole extravilane, cât și proprietarilor de terenuri agricole care deja au început să crească prețurile. Ministerul oferă întâietate agricultorilor români.

"Ar trebui să vindem pământ cât ne-au vândut alții nouă"

Traian Băsescu a dat un avertisment din 7 iunie în acest sens. Președintele spunea că "Foarte curând, prin Tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă (...). Şi, pe de altă parte, avem obligaţia - Preşedinţie, Guvern, Parlament - să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, în aşa fel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. Avem nevoie şi de o agenţie a statului, care, atunci când omul vrea să vândă pământul neapărat, să-l poată cumpăra şi să-l scoată la vânzare în condiţii în care statul va stabili că se încadrează în politica agricolă a României".

Vezi și: Vestul țării, ținut pârloagă. Pământul cumpărat de ”agricultorii” străini zace nefolosit

Guvernul desființează Agenția Domeniilor Statului și înființează Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va trece în subordinea și în coordonarea prim-ministrului.

Ministerul Agriculturii se teme de apariția acțiunilor speculative cu privire la tranzacționarea terenurilor agricole, având în vedere că de la 1 ianuarie 2014 cetățenii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Ordonanța de urgență se referă la terenurile agricole aflate în extravilan, nu și cele din intravilan.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană care are întâietate în cumpărarea terenului

Persoanele care vor să cumpere un teren agricol situat în extravilan trebuie să aibă cunoștiințe în domeniul agricol și să facă dovada acestui lucru, să facă dovada că a desfășurat activități agricole pentru o perioadă de cinci ani și să facă dovada că a desfășurat activități agricole pe terenurile situate în extravilan deținute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Întâietate pentru cumpărarea terenurilor au persoanele fizice, arendașii, vecinii, persoane cu vârste până-n 40 de ani și statul român, scrie HotNews.

Înstrăinarea fără preemțiune este interzisă prin lege și atrage sancțiunea nulității absolute

În cazul în care titularii dreptului de preemțiune amintiți nu-și manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea devine liberă. Doar în acest caz terenurile vor putea fi vândute către străini. Înstrăinarea terenului fără respectarea dreptului de preemțiune este interzisă și atrage sancțiunea nulității absolute.

Ce trebuie să facă o persoană care vrea să vândă un teren agricol din extravilan

Persoanele care vor să vândă un teren agricol în extravilan trebuie să prezinte la primărie cererea însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol, prețul, numele vânzătorului, adresa domiciliară a vânzătorului, amplasamentul terenului, suprafața, categoria de folosință, clasa de calitate, documentele cadastrale, copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Timp de 30 de zile oferta va fi afișată la sediul primăriei. Mai mult, primăria trebuie să transmită la Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare toate documetele necesare și lista preemtorilor. În termen de trei zile de la data primirii, ARPF va publica pe site-ul acesteia oferta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel