Plan cancer. Conf. Dr. Michael Schenker: Mă văd nevoit, în calitate de medic, să aduc adevărul în spațiul public
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Conf. Dr. Michael Schenker, Președintele Comisiei de Oncologie a Ministerului Sănătății, a vorbit despre Planul Național de Combatere și Control al Cancerului și bătăliile politice din care rezultă doar un singur lucru: faptul că suferă pacienții.

Specialistul atrage atenția că Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este folosit de prea mult timp, după ce a devenit lege, pentru a teroriza pacienţii oncologici din România că nu mai există nicio şansă pentru ei, şi că acest plan este amânat şi nu va fi pus în aplicare. Declaraţiile politice iresponsabile din ultima perioadă nu fac decât şi mai mult rău bolnavilor care deja sunt în suferinţă.

„Mă văd nevoit, în calitate de medic ce tratează pacienți cu această boală, dar şi în calitate de preşedinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, să aduc în spaţiul public ADEVĂRUL despre normele de aplicare a Legii pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului. O lege fără norme va însemna doar o bucată de hârtie, iar normele de aplicare trebuie să fie coerente şi lucrăm la ele încă din ianuarie 2023”, a scris Conf. Dr. Michael Schenker.

Vedeți continuarea pe Digi24.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare", a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.

„O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (...) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (...) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă", a mai zis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel