Data publicării:
Plaja din Mamaia, teritoriu inexistent din punct de vedere legal. Primarul Constanței spune când s-ar putea rezolva problema
La finalul lunii iunie, șeful Gărzii de Mediu, Ocravian Berceanu, avertiza că noua plajă din Mamaia nu există din punct de vedere juridic. Primarul Constanței a venit cu precizări despre timpul necesar pentru ca noul teritoriu să fie cadastrat.
Acum câteva zile, Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a explicat că noua plajă de la Mamaia nu este un teritoriu cadastrat și nu există în acte.
„În primul rând e un teritoriu nou pentru România. Dacă te duci la OCPI (n.r. Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară), nu le găsești acolo. E un teritoriu nou, nu e cadastrat și e o noutate pentru noi. Trebuie să vedem, mai departe, modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului. Relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje, că iarăși e un subiect sensibil. Odată ce tu nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acest pământ nou al României nu are acte de proprietate pentru că este nou, mult prea nou și lucrurile astea nu se întâmplă peste noapte”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24 (citește AICI).
Vergil Chițac a venit cu precizări
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a fost contactat de redacția DC News pentru a spune care este timpul necesar pentru ca noul teritoriu să fie cadastrat și să intre în posesia Statului Român:
„Teritoriul este neintabulat pentru că nu s-a recepționat lucrarea. După ce se va recepționa lucrarea de către Ministerul Mediului, se vor cadastra cele 70 de hectare care se adaugă la teritoriul național, după care se va intabula la OCPI în favoarea Statului Român, adică a Ministerului Mediului. Aceea este plaja Statului Român administrată de Ministerul Mediului, acestea sunt etapele.
Durata procesului este și motivul pentru care cei care aveau în administrare plajele nu au putut să ia în administrare și exploatare economică și zona respectivă, iar ei încă sunt pe vechile amplasamente, pentru că nu s-a reușit să o intabuleze. Ca orizont de timp, din câte înțeleg eu, înseamnă toamna asta. Ministerul Mediului nu are cadastrist, trebuie făcută și acolo o licitație, un caiet de sarcini, o prospectare a pieței, înseamnă atribuirea contractului, contestații, chestiuni care mănâncă timp. Ulterior se merge la OCPI, cam acestea sunt etapele“, a precizat, pentru DC News, primarul Vergil Chițac.
Ministrul Tanczos Barna: De ieșit din acest contract statul român nu mai are cum să iasă
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit despre starea stațiunii Mamaia în urma lucrărilor de extindere a plajelor, în conferința „România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu” organizată de DC Media Group.
„Este o lucrare care a fost contractată de statul român prin ABA DL, Apele Dobrogea-Litoral. Este un contract cu consecințe juridice printre altele. Deci o lucrare comandată, executată, plătită se recepționează cu problemele de recepție, de calitate, de corespondență între ceea ce s-a comandat și ce s-a făcut. Dar de ieșit din acest contract statul român nu mai are cum să iasă. A fost inițiativa statului, comanda statului, contractul semnat și trebuie dus la bun sfârșit din punct de vedere juridic.
Din punct de vedere turistic și al amenajării, aceasta este, din punctul meu de vedere, soluția. Să o vedem ca o pe o oportunitate care nu se va întoarce niciodată și, prin această provocare, să creăm o plajă complet diferită, dar care poate să concureze cu orice plajă din lume astfel încât să poată fi exploatată cum trebuie. Lucrurile se vor schimba foarte mult, eroziunea va schimba și acele porțiuni unde sunt adâncimi mari. Specialiștii spun că în unele dintre zone se va depune foarte mult nisip din mare și lucrurile se vor așeza altfel în 2-3 ani” , a transmis ministrul Mediului, la evenimentul DC Media Group (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News